Άνοιξε η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία δίνοντας λύση σε 1,3 εκατ. ασφαλισμένους.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και ως γνωστό η ένταξη στη ρύθμιση δεν θα έχει περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Με την ένταξη του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ θα έχουν αυτόματα μια εικόνα για το ύψος της οφειλής τους που θα περιλαμβάνει το κεφάλαιο των εισφορών και τις προσαυξήσεις.

Παράλληλα θα ενημερώνονται αν υπάρχει δυνατότητα να γίνει επανυπολογισμός της βασικής οφειλής με βάση την κατώτερη μηνιαία εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου (περίπου 158 ευρώ).

Όσοι μπορούν να επιλέξουν τον επανυπολογισμό της οφειλής τους θα ευεργετηθούν με κούρεμα 55% στη βασική οφειλή και 85% στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Ανάλογα με τον χρόνο και το ύψος της οφειλής το συνολικό κούρεμα μπορεί να φτάσει και το 69,9% του συνολικού ποσού.

Μόλις γίνουν οι επιλογές αυτές ο ενδιαφερόμενος θα έχει μπροστά του το ποσό που θα ρυθμιστεί έως και σε 120 δόσεις αλλά και ο ανώτερος αριθμός των δόσεων με δεδομένο ότι η κατώτερη δόση θα είναι 50 ευρώ και για τους αγρότες 30 ευρώ. Από εκεί και πέρα μένει ο αιτών να επιλέξει τις δόσεις και να αποδεχθεί τη ρύθμιση.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται :

  • Αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης.
  • Αν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η/1/2019.
  • Αν δεν καταβληθούν εντός 3 μηνών από την άρση της αναστολής οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης και δεν υπήχθησαν, με επιλογή του οφειλέτη, στη ρύθμιση.
  • Αν δεν καταβληθεί το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης.

Ωστόσο, η ρύθμιση δεν χάνεται εάν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η/1/2019 τελούν σε αναστολή είσπραξης, διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου, ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οι όροι της οποίας τηρούνται.

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μετά την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις δήλωσε στο ΑΠΕ ότι «η ρύθμιση σε έως 120 δόσεις των οφειλών των ασφαλισμένων είναι πλέον γεγονός. Από σήμερα ξεκινάει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί, λίγες μέρες δηλαδή μετά την ψήφιση του νόμου. Με το νόμο αυτό δίνουμε μία πολύ μεγάλη ανάσα σε εκατομμύρια οφειλέτες να απαλλαγούν οριστικά από τα βάρη του παρελθόντος».