Η τηλεοπτική κάμερα είναι αδυσώπητη, ειδικά για εκείνους που δεν έχουν τίποτε να πουν. Και που δυσκολεύονται να αρθρώσουν πολιτικό λόγο κυρίως γιατί ποτέ δεν είχαν ασχοληθεί με κάτι αλλά λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές σήκωσαν σημαία ευκαιρίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κάπως έτσι κύλησε και η «εμπειρία» που είχε ο Πέτρος Κόκκαλης όταν βρέθηκε στην τηλεόραση του Alpha και μαζί με την ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή «ανακρίθηκαν» από τους Σπύρο Λάμπρου και Ράνια Τζίμα.

Οι πρώτες αναγνωριστικές εμφανίσεις του γιου του Σωκράτη Κόκκαλη (που ο Αλέξης Τσίπρας σύστησε ως εγγονό του Πέτρου Κόκκαλη, του υπουργού του βουνού, ξεχνώντας μια… γενιά) είναι μάλλον απογοητευτικές.

Ο πολιτικός λόγος που αρθρώνει είναι νηπιακού επιπέδου και περισσότερο εκτίθεται με όσα λέει παρά με το να μένει σιωπηλός και στη σκιά.

Όμως, η προεκλογική περίοδος είναι δύσκολη κι έχει αναγκαστικά εμφανίσεις στην τηλεόραση, όπως και δύσκολες ερωτήσεις.

Ζει… στην Ελλάδα

Ο κ. Κόκκαλης, αφού μισοκαταδίκασε τον Παύλο Πολάκη για τις αθλιότητες που έχει εκστομίσει, προσπάθησε να πείσει τους τηλεθεατές – ψηφοφόρους ότι είναι ικανός να πάει στις Βρυξέλλες. Γιατί; Γιατί όπως είπε ζει και εργάζεται (;) στην Ελλάδα, δεν ζει σε γυάλινο κόσμο, είναι μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας κι όχι του ΣΥΡΙΖΑ κι επιπροσθέτως θα ήθελε να συμμετέχει στην κυβέρνηση Τσίπρα που έκανε τόσα καλά στον τόπο.

Βεβαίως, όταν ρωτήθηκε πώς αυτός, ένας πλούσιος γόνος μπορεί να καταλάβει τι ανάγκες έχουν οι φτωχοί πολίτες ψέλλισε κάτι για συσσίτια που είχε κάνει πριν από 10 χρόνια. Λες και το να κάνεις ακτιβισμό με τα λεφτά των άλλων και να μοιράζεις ένα πιάτο φαϊ στους φτωχούς σε κατατάσσει αυτόματα στους προοδευτικούς, φιλολαϊκούς πολιτικούς που γνωρίζουν τις δυσκολίες που περνά ο κόσμος.

Ούτε βεβαίως η εργασία στις επιχειρήσεις του πατέρα σου ή στην ομάδα του σε κατατάσσουν αμέσως στην… εργατική τάξη.

Από την άλλη ο κ. Πέτρος Κόκκαλης είπε ότι την προηγούμενη χρονιά έγινε ρεκόρ επενδύσεων κι αυτό οφείλεται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, επενδύσεις γι’ αυτόν είναι και οι αποκρατικοποιήσεις κι όπως του είπε η κ. Καϊλή αυτό είναι ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Όμως, ο κ. Κόκκαλης το βλέπει κι αυτό ως «επιτυχημένες επενδύσεις με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ».

Στην ερώτηση της κ. Καϊλή εφόσον εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ σε ποιο κόμμα θα ανήκει στις Βρυξέλλες ο κ. Κόκκαλης εμφανίστηκε να μην γνωρίζει ότι ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο απαξιωμένο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι μικρό κόμμα χωρίς επιρροή. Ο κ. Παπαδημούλης εξαντλείται σε σέλφις», είπε η Εύα Καϊλή.

Μάλιστα όταν ο κ. Κόκκαλης είπε ότι αυτός θα εκπροσωπήσει το χώρο από την Οικολογία μέχρι τις παρυφές της προοδευτικής αριστεράς η κ. Καϊλή τον «κάρφωσε» λέγοντας: «Μα στην Ευρώπη η Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών συνεργάζεται με όλους αυτούς, πλην του αριστερού κόμματος που είναι απομονωμένο και χωρίς καμιά παρέμβαση.

Τι να πει για τη διαπλοκή;

Δυσκολίες αντιμετώπισε στις απαντήσεις του ο κ. Κόκκαλης σχετικά με το «τέντωμα» του ΣΥΡΙΖΑ δεξιά και αριστερά, αλλά και για όσα κατήγγειλε ο Τσίπρας περί διαπλοκής.

Η κ. Καϊλή ανέφερε: «Όταν καταγγέλλει ο πρωθυπουργός τη διαπλοκή και μετά επιλέγει να  την εξαγνίσει και λέει ότι είναι αριστερός όποιος είναι μαζί του, αυτό χαρακτηρίζει τον Τσίπρα. Και πίσω από τον Πολάκη είναι ο Τσίπρας. Επιλογές του πρωθυπουργού είναι να καλύπτει ανθρώπους με αυτό το ήθος και ύφος. Ο Τσίπρας μπαίνει σ’ αυτή τη θέση. Ό,τι συμβαίνει είναι προσωπική επιλογή

Είναι και θέμα ιδεοληψίας, και τακτικής. Η συνάφεια που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ και το λεγόμενο προοδευτικό μέτωπο είναι η συναλλαγή και η εξουσία. Χρησιμοποιεί τους ανθρώπους για διαφορετικά πράγματα».

Ο κ. Κόκκαλης δεν μπορούσε να απαντήσει στα περί διαπλοκής. Απλά είπε στον κόσμο «ξέρετε ποιος είμαι, δώστε μου την ευκαιρία να πάω στις Βρυξέλλες». Αλλωστε, όπως είπε και ο Τσίπρας στην παρουσίαση των ευρωβουλευτών, είναι «ο εγγονός του αριστερού Πέτρου Κόκκαλη». Για το γεγονός ότι είναι γιος του Σωκράτη, βασικού εκπροσώπου του κόσμου της διαπλοκής που τόσα χρόνια καταδίκαζε και κυνηγούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είπε λέξη.