Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και η διαδικασία κατάρτισής του δείχνουν πολλά. Οι επιλογές του Πρωθυπουργού είναι αποκαλυπτικές.

Μυρσίνη Λοΐζου. Θυγατέρα μεγάλου συνθέτη, καταδικασμένη για παράνομη είσπραξη της σύνταξης που ελάμβανε η μητέρα της. Αποσύρθηκε κακήν κακώς.

Πέτρος Κόκκαλης. Γιος του Σωκράτη Κόκκαλη. Οικολόγος ακτιβιστής.

Πάνος Λάμπρου. Ακτιβιστής par excellence. Υπέρ διαφόρων κατηγορουμένων. Κατά την ΝΔ υποστηρικτής και της 17Ν.

Ελενα Κουντουρά. Υπουργός Τουρισμού. Συλλέκτης συσκευών κινητής τηλεφωνίας, άσσος στην τεχνική της σέλφι.

Σπύρος Δανέλλης. Εκπρόσωπος της αριστερής, εξαιρετικά ευέλικτης realpolitik που δεν γνωρίζει σύνορα.

Αλέξης Γεωργούλης. Πάλαι ποτέ ζεν πρεμιέ, συμφοιτητής του Αλέξη Τσίπρα.

Το παζλ είναι ενδιαφέρον, όμως λείπουν ακόμη κομμάτια.

Λείπει ας πούμε το στέλεχος εκείνο που θα πείσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νεωτερικός κεντροαριστερός, η ελπίδα της Σοσιαλδημοκρατίας για την Ελλάδα και κυρίως για την Ευρώπη. Ο Πάνος Κουρουμπλής μάλλον δεν μπορεί να σηκώσει τέτοιο βάρος στους ώμους του.

Λείπει και το βαρύ αριστερό όνομα, ένας ή μία υπουργός, ένα ιστορικό στέλεχος που θα μπορούσε να προσδώσει και ένα βάρος στο ψηφοδέλτιο.

Παρά τις ευφάνταστες επιλογές ο κ. Τσίπρας δέχεται και πολλές αρνήσεις.

Εχει πει «όχι» ο Τσακαλώτος. Δεν «τσιμπάει» και δεν συμμετέχει στο παιχνίδι που θέλει να παίξει ο Πρωθυπουργός, παρκάροντας στο εξωτερικό δυνάμει αμφισβητίες της αυθεντίας του, έπειτα από μία διαφαινόμενη βαριά ήττα.

Εχει πει όχι ο Δραγασάκης. Πιθανώς για τους ίδιους λόγους, θέλει να είναι παρών την επομένη των εκλογών, όχι ως διεκδικητής της ηγεσίας, αλλά επειδή έχει πολλά να πει κι αυτός.Ήδη έχει μιλήσει άλλωστε για τα «ασυγχώρητα λάθη»…

Δεν απαντά η Αχτσιόγλου. Πρέπει κι αυτή να αποφασίσει τι ρόλο θα διεκδικήσει μετά τις εκλογές. Ο Τσακαλώτος, με τον οποίο είναι φιλαράκια, την έχει «δείξει» ως πρόσωπο που πιθανώς θα μπορούσε να είναι διάδοχος του Τσίπρα.

Πιθανώς οι επιλογές του Πρωθυπουργού, οι στάσεις των συγκεκριμένων προσώπων, οι αρνήσεις και οι αποδοχές των προτάσεων να ανταποκρίνονται απολύτως στο αλαλούμ που επικρατεί στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτά τα έως τώρα γνωστά πρόσωπα ανακοινώνει ο κ. Τσίπρας πομποδώς ότι θα αλλάξει την Ευρώπη, θα διαλύσει την ακροδεξιά και θα στρώσει τον δρόμο για μία νέα θριαμβευτική πορεία προς την άμωμο σοσιαλδημοκρατία.

Ό,τι κι αν ανακοινώνει όμως, η εικόνα μιλάει από μόνη της. Με αυτές τις επιλογές ο Πρωθυπουργός δεν δείχνει παρά την δυσχέρεια στην οποία έχει περιέλθει. Δεν είναι δείγματα πολυσυλλεκτικότητας.

Είναι δείγματα αδυναμίας, απουσίας στοιχειώδους συγκρότησης και μίας ανερμάτιστης πολιτικής ταυτότητας.

Πώς το είπε ο Τσακαλώτος; «Κόμμα σούπα»; Αυτό.