Με μεγάλο ενδιαφέρον οι βουλευτές της ΝΔ αλλά και του ΚΙΝΑΛ στο Εντευκτήριο της Βουλής παρακολουθούσαν τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου. Είχαν συντονίσει τα κινητά τους στη ραδιοφωνική συχνότητα, έβαλαν ακουστικά και την άκουγαν με μεγάλη προσοχή. Ορισμένοι μάλιστα σχολίαζαν. Τι όμως; Μα, τι άλλο, για το αξεπέραστο (ή απύθμενο, πείτε το όπως θέλετε) θράσος του Νίκου Παππά (φωτογραφία)…

***

Ο τότε Νο 2 του Μεγάρου Μαξίμου έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τον ηγέτη του Ολυμπιακού, επικαλούμενος και τον Αλέξη Τσίπρα, να χορηγήσει στον Χρήστο Καλογρίτσα 20,3 εκατ. ευρώ, υπό μορφή δανείου, για να αποκτήσει τηλεοπτικό κανάλι που ετοιμαζόταν στα υπόγεια του Μαξίμου. Και όλα αυτά αφού ζήτησαν από τον κ. Μαρινάκη να καταβάλει πρώτος το τίμημα που του αναλογούσε για το τηλεοπτικό κανάλι.

***

Το δεύτερο επίσης ενδιαφέρον από τη ραδιοφωνική συνέντευξη του γνωστού εφοπλιστή ήταν η απαίτηση του Μαξίμου να ορίσει αυτό διευθυντές του παλαιού ΔΟΛ – πράγμα βεβαίως που δεν έγινε: «Δεν έχω συνηθίσει να είμαι μπροστινός ή φερέφωνο, δεν κρύβομαι» είπε συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης. Και από τότε ξεκίνησε η μεγάλη σύγκρουση…

Η πίσω πόρτα του Μαξίμου

Η πίσω πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου Β’ και από εκεί εισέρχονται όλα τα ραντεβού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του που δεν ανακοινώνονται ή που οι ένοικοι του Μαξίμου δεν θέλουν για ευνόητους λόγους να φαίνονται. Από εκεί περνούν από ντελίβερι  έως συγκεκριμένοι επιχειρηματίες (σφιχταγκαλιασμένοι με την παρούσα κυβέρνηση), που θα μπορούσαν κάλλιστα να κουβαλήσουν μαζί τους (όπως καταγγέλθηκε) ακόμη και δικά τους νομοσχέδια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν, ωστόσο, οι αναφορές του Βαγγέλη Μαρινάκη σε συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται πολύ συχνά στην επικαιρότητα, όπως ο Κόκκαλης (Σωκράτης και Πέτρος), ο Μελισσανίδης, ο Σαββίδης.

Η μεταπασχαλινή ακρόαση για τον Μανόλο του Παππά

Μετά το Πάσχα (τελικά) θα ενημερώσει τη Βουλή για την υπόθεση Πετσίτη η πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος Αννα Ζαΐρη. Αυτό μου είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, με την προσθήκη ότι η κυρία Ζαΐρη ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των βουλευτών να προσέλθει στην κοινοβουλευτική αυτή επιτροπή, η οποία να σημειώσω μπορεί εύκολα να μετατραπεί, εάν χρειαστεί, και σε εξεταστική επιτροπή.

***

Αν και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν από την κυρία Ζαΐρη να προσέλθει τη Μεγάλη Δευτέρα για να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση Λαυρεντιάδη – ΔΕΠΑ και τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη, ωστόσο συνέβη το εξής απρόοπτο. Τη Μεγάλη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση για το Πόθεν Εσχες και στη συνεδρίαση αυτή θα προσέλθει η κυρία Ζαΐρη. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου, βλέπετε, έκρινε πιο σοβαρή τη συνεδρίαση του Πόθεν Εσχες, παρά αυτή του Πετσίτη και την πρόταξε.

***

Δεν ξέρω το ακριβές πρόγραμμα της επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα. Αυτό όμως που ξέρω είναι ότι δεν θα μεταβεί την επόμενη βδομάδα στο Παρίσι όπου θα γίνουν διαβουλεύσεις ελληνικού κλιμακίου με τη Διεθνή Αρχή για την καταπολέμηση των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (FATF). Του συγκεκριμένου κλιμακίου θα προΐσταται η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ελενα Παπαδοπούλου, η οποία και έχει αναλάβει τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας μας στα ζητήματα για το ξέπλυμα χρήματος και η οποία το τελευταίο εξάμηνο καταβάλλει προσπάθειες ώστε η Ελλάδα να πάρει το καλοκαίρι μια καλή βαθμολογία ως προς τις επιδόσεις της στον συγκεκριμένο τομέα.

***

Αυτό για το οποίο οι πηγές μου με διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά είναι ότι η Ελενα Παπαδοπούλου δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με την Αννα Ζαΐρη. Αλλά δεν είναι η μόνη. Βέβαια αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία, καθώς η κυρία Ζαΐρη απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Ζαΐρη θα πρέπει πρώτα να περάσει από την ανάκριση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να πείσει ότι στην υπόθεση ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη – Πετσίτη έχει πράξει τα δέοντα.

***

Οι βουλευτές της ΝΔ (αλλά και του ΚΙΝΑΛ) ωστόσο επιμένουν ότι πρέπει να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ο Νίκος Παππάς για να δώσει εξηγήσεις για τις σχέσεις του με τον Πετσίτη, για τον λόγο που μπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου, για τον γρήγορο πλουτισμό του και για το γεγονός που παρουσιαζόταν ότι εκπροσωπούσε στη ΔΕΠΑ το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ευλαβής Πατούλης

Πρωινό ραντεβού με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ είχε την Πέμπτη ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. Ο έως τώρα δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, πήρε την ευλογία του ποιμενάρχη της Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, ο οποίος τον υποδέχθηκε θερμά και του ευχήθηκε καλή τύχη στις εκλογές του επόμενου μήνα. Πληροφορίες μου από την περιοχή της Νέας Ιωνίας μου λένε πως ο Μητροπολίτης Γαβριήλ κρατά ίσες αποστάσεις έναντι των υποψηφίων για την Περιφέρεια στις προσεχείς εκλογές. Οι ίδιες πηγές μου με ενημερώνουν ότι η (απερχόμενη) περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έχει υπάρξει εξαιρετικά γενναιόδωρη τους τελευταίους μήνες με τη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας και ο «οβολός» της Περιφέρειας ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.