Την απόφασή του να τερματίσει τις εξαιρέσεις χωρών από την επιβολή κυρώσεων λόγω της αγοράς πετρελαίου από το Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα το πρωί ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Στα τέλη του 2018 η Ουάσιγκτον είχε επιτρέψει σε 8 χώρες να συναλλάσσονται για ένα ακόμη εξάμηνο με το Ιράν – οι κυρώσεις έχουν επιβληθεί επειδή η Τεχεράνη αρνείται να δεχθεί εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για να επιθεωρήσουν τα πυρηνικά της προγράμματα και δραστηριότητες εν γένει. Πρόκειται για την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ταϊβάν και την Ελλάδα.

Η εξάμηνη παράταση σε ό,τι αφορά τη μη επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά των κυβερνήσεων των 8 χωρών λήγει στα τέλη Μαΐου. Και με την προσφιλή του μέθοδο του «τουιταρίσματος» ο Τραμπ ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα των Καθολικών ότι η χαριστική περίοδος δεν πρόκειται να ανανεωθεί.

Σύμφωνα με τηλεγραφήματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, σε δύσκολη θέση βρίσκονται πλέον πέντε χώρες: η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Τουρκία, οι οποίες δεν έχουν εκμεταλλευθεί προσώρας την περίοδο χάριτος για να εξεύρουν εναλλακτικούς προμηθευτές πετρελαίου.

Οι υπόλοιπες τρεις, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ταϊβάν, έχουν ήδη σταματήσει τις εισαγωγές από το Ιράν.