Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται η ψηφιακή αναβάθμιση των υφιστάμενων τραπεζικών καταστημάτων και η λειτουργία νέου τύπου μονάδων που δίνουν έμφαση στη χρήση των εναλλακτικών δικτύων. Πρόκειται για μια αναγκαία μετάβαση, που στόχο έχει την αξιοποίηση της πλειονότητας των εργαζομένων του δικτύου των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων στην προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, σταδιακά καταργούνται χιλιάδες θέσεις ταμιών, απελευθερώνοντας προσωπικό που εστιάζεται στις πωλήσεις και στην εκπαίδευση των συναλλασσομένων στις νέες τεχνολογίες, ενώ διευκολύνεται η προσπάθεια μείωσης του κόστους λειτουργίας μέσω λουκέτων σε καταστήματα και προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου υπαλλήλων.

Οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων θέτουν με τον τρόπο αυτόν τις βάσεις για την επόμενη ημέρα του ελληνικού banking, η οποία αναμφίβολα θα είναι περισσότερο ψηφιακή, μετά την απελευθέρωση των σχετικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, βάσει νέας κοινοτικής οδηγίας, που δίνει τη δυνατότητα σε τρίτα μη τραπεζικά μέρη να κλέψουν μερίδια αγοράς από τους παραδοσιακούς παίκτες.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Praxia Bank, που σύμφωνα με τα στελέχη της θα ξεκινήσει τη λειτουργία της το ερχόμενο φθινόπωρο, παρ’ ότι διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια, θα προωθεί τις εργασίες της κατά βάση μέσω Διαδικτύου, ενώ τα καταστήματά της θα αποτελούν σημεία επαφής με τους πελάτες της και όχι διεκπεραίωσης πληρωμών.

Η τράπεζα μάλιστα συνήψε πρόσφατα συνεργασία με μεγάλη ευρωπαϊκή πλατφόρμα συγκέντρωσης καταθέσεων, με στόχο να αντλήσει ρευστότητα από τη γερμανική αγορά εξ αποστάσεως, χωρίς φυσική παρουσία.

Διεύρυνση ωραρίου

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι ένα μεγάλο μέρος του σημερινού δικτύου των τραπεζών την επόμενη διετία θα κλείσει και θα αντικατασταθεί με νέου τύπου ηλεκτρονικά καταστήματα. Θεωρούν δε ότι μέσα στην επόμενη διετία περίπου το 1/3 των μονάδων θα λειτουργούν χωρίς ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι συναλλαγές σε αυτά θα γίνονται μέσω εναλλακτικών δικτύων, ενώ το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι διευρυμένο. Εκεί, θα εργάζονται μόνο τραπεζικοί σύμβουλοι για την προώθηση όλων των προϊόντων και την αποδοχή αιτήσεων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η μετάλλαξη αυτή έχει ήδη ξεκινήσει με την εγκατάσταση ψηφιακών γωνιών εντός των υφιστάμενων μονάδων και τη διεύρυνση του δικτύου των νέου τύπου καταστημάτων, στα οποία δεν υπάρχουν ταμεία, αλλά μόνο ηλεκτρονικά μέσα εκτέλεσης συναλλαγών.

Νέο ωράριο από Μάιο

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι διοικήσεις των τραπεζών αποδέχθηκαν χωρίς δεύτερη κουβέντα το αίτημα των τραπεζοϋπαλλήλων για μείωση του ωραρίου εξυπηρέτησης των πελατών. Με βάση τη σχετική συμφωνία, οι τραπεζικές μονάδες από τις 2 Μαΐου θα κλείνουν μισή ώρα νωρίτερα από Δευτέρα έως και Πέμπτη. Ετσι, όλες τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας το ωράριο θα είναι σταθερό από τις 8.00 έως τις 14.00.

Ωστόσο, διατηρείται ως έχει η λειτουργία των καταστημάτων διευρυμένου ωραρίου, αλλά και των ψηφιακών μονάδων που λειτουργούν απογεύματα και Σάββατα στις μεγάλες πόλεις της χώρας.