Υπήρξε παρέμβαση σε λιμενικούς να … περιορίσουν (στις αναφορές τους) τον οπλισμό των κουκουλοφόρων ώστε να μην πληγεί πολιτικά η κυβέρνηση για το «άβατο των Εξαρχείων» ή υπήρξε από την αρχή μια αλλοίωση, υπερβολή και διόγκωση για να δικαιολογήσουν την αποτυχημένη επιχείρησή τους;

Μήπως τελικώς ο βαρύς οπλισμός των ενόπλων, όπως τα περιέγραφαν οι άνδρες του λιμενικού ήταν μόνο δύο –τρία πιστόλια και η περιβόητη «αρπαγή» μιας 49χρονης Ελληνοαυστραλής ήταν απλώς μια διαφυγή της μέσα στον συνωστισμό και την ένταση που υπήρξε;

Τα ερωτήματα αυτά ανακύπτουν από την ανάδειξη της δικογραφίας και νεώτερα στοιχεία που αποκαλύπτει «Το Βήμα» σχετικά με την επιδρομή λιμενικών, το απόγευμα της 4ης Απριλίου 2019, σε κατάληψη της οδού Θεμιστοκλέους (σσ: στα πλαίσια έρευνας για ναρκωτικά) που συνοδεύθηκε από επιδρομή κουκουλοφόρων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Για το αιματηρό συμβάν που ανέδειξε για άλλη μία φορά την ανομία στη περιοχή των Εξαρχείων εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από πλευράς του Λιμενικού όπου ανάμεσα στα άλλα μνημονευόταν: « στελέχη του Λιμενικού Σώματος με τον Εισαγγελικό Λειτουργό εξερχόμενα από την ως άνω οικία και ενώ είχαν συλλάβει δύο γυναίκες, δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από ομάδα πενήντα περίπου ατόμων, αρκετοί εκ των οποίων έφεραν οπλισμό και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους».

Αυτή η ανακοίνωση του Λιμενικού πλαισιωνόταν κι από αναφορές αξιωματικών που εμφανίζονταν να ήξεραν σημαντικές πτυχές του συμβάντος και οι οποίοι μιλούσαν για δεκάδες άτομα με όπλα, πολλά από τα οποία με καλάσνικοφ. Παράλληλα υπήρχαν δηλώσεις ότι στόχος των κουκουλοφόρων ήταν η αρπαγή μιας από τις δύο συλληφθείσες, (σσ. επρόκειτο για 49χρονη Ελληνοαυστραλή). Μεγεθύνοντας το «μυστήριο», σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, για τον λόγο που οι άγνωστοι ήθελαν να αρπάξουν την συγκεκριμένη γυναίκα από τα χέρια των λιμενικών και δίνοντας νέες διαστάσεις στο συμβάν της 4ης Απριλίου.

Μέχρι στιγμής είχε αναδειχθεί –πέρα από την δεδομένη ασυδοσία στην περιοχή των Εξαρχείων- η προχειρότητα της επιχείρησης του Λιμενικού, η μη κλήση των ειδικών δυνάμεων, η άγνοια ότι το κτίριο –στόχος ήταν κατάληψη αντιεξουσιαστών κλπ. Ακόμη όταν υπήρχαν εκκλήσεις για να ζητηθούν ενισχύσεις δίνονταν απαντήσεις του τύπου «ότι το Λιμενικό δεν φοβάται τίποτα».

Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία σε ανώτερα στελέχη του Λιμενικού είχε αποκρυβεί ότι η επιχείρηση θα γινόταν στα Εξάρχεια (υπήρχε ενημέρωση για έρευνα κάπου στο κέντρο της Αθήνας). Ακόμη αξιωματικοί του Λιμενικού άρχισαν μετά τα επικριτικά σχόλια για την αποτυχία της επιχείρησης να διατυπώνουν ισχυρισμούς ότι «εκείνοι που τους επιτέθηκαν ήταν ίσως αστυνομικοί που ήθελαν να τους κλέψουν τη …δόξα για την υπόθεση των ναρκωτικών».

Ομως νεώτερα ερωτήματα προκύπτουν και για τον αριθμό τελικά των κουκουλοφόρων που είχαν όπλα. Κι αυτό γιατί σε με σήμα του Λιμενικού που περιέχεται στη δικογραφία σχετικά με το συμβάν περιγράφεται μικρότερος αριθμός οπλοφόρων. Όπως σημειώνεται στο λόγω έγγραφο:

«Εκείνη τη στιγμή προσέγγισαν δύο ΙΧ αγνώστων αριθμών κυκλοφορίας από τα οποία αποβιβάστηκαν περίπου 10 άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με full face, ορισμένα εκ των οποίων κρατούσαν όπλα, ρώτησαν τους Λιμενικούς ποιοι είναι και τι θέλουν εκεί. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα ομάδα 40 περίπουατόμων που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, κρατούσαν οι τρείς εξ αυτών όπλα, άλλοι ξύλινα κοντάρια, προσέγγισε κι αυτή το σημείο».

Σύμφωνα με αναφορές λιμενικών υπήρξε προτροπή από στελέχη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να μην επιμείνουν για …ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ενόπλων προκειμένου να μην γίνει περαιτέρω «πολιτική ζημιά» στην κυβέρνηση για το θέμα των Εξαρχείων.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η 49χρονη Ελληνοαυστραλή που συνελήφθη τελικώς προ πενθημέρου σε άλλη γειτονική κατάληψη (στην οδό Τζαβέλα) μετά από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ έδωσε μια άλλη εικόνα του συμβάντος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η 49χρονη υποστήριξε ότι οι άγνωστοι που συγκρούσθηκαν με τους λιμενικούς είχαν δύο-τρία πιστόλια και σε καμιά περίπτωση δεν είχαν καλάσνικοφ, όπως κατ’ επανάληψη έχουν ισχυρισθεί οι λιμενικοί. Ακόμη ανέφερε στους αστυνομικούς ότι «δεν υπήρχε κανένα σχέδιο ..απαγωγής της από τους κουκουλοφόρους, ουδείς ενδιαφέρθηκε γι αυτήν». Κι ότι απλώς έφυγε μέσα στην σύγχυση από το κτίριο της οδού Θεμιστοκλέους 96 κι επέστρεψε εκεί αφού έληξε το επεισόδιο.