Σε αναζήτηση διεξόδου για την πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά το «ναυάγιο» του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% της εταιρείας.  Όπως επεσήμανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των δύο οικοπέδων σε Κυπαρισσιακό κόλπο και Ιόνιο, όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον των ΕΛΠΕ είναι ανοικτά. Απέκλεισε ωστόσο την περίπτωση διάθεσης των μετοχών του Δημοσίου μέσω του Χρηματιστηρίου.

Όσον αφορά στο τίμημα, ο υπουργός εκτιμά ότι βάσει της διεθνούς πρακτικής, τα ΕΛΠΕ αποτιμώνται επτά φορές το EBITDA, υπολογίζοντας σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ την αξία του 50% της εταιρείας.

Σχετικά με την εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει σχεδόν από μηδενική βάση, δίχως ο ίδιος να αποκλείει είτε την επανάληψη του διαγωνισμού ή ακόμη και να μην προχωρήσει διόλου η αποκρατικοποίηση.

Άλλωστε, παράγοντες του υπουργείου υποστηρίζουν ότι, αν και η πώληση των ΕΛΠΕ έχει καταγραφεί ως μνημονιακή υποχρέωση,  αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί η πώλησή τους. Θα πρέπει ωστόσο να βρεθεί αντίβαρο στα 500 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό ως πιθανά έσοδα (για το μερίδιο του Δημοσίου) από την ιδιωτικοποίηση.

Όσο για τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο κ. Σταθάκης ανέφερε χθες ότι κινείται ανεξάρτητα από εκείνον των ΕΛΠΕ και ότι αναμένεται να προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ εντός του μήνα.

Μετ΄ εμποδίων ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΗ και υποψήφιων επενδυτών για τους όρους της νέας Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετόχων (SPA) δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, θεωρείται μάλλον απίθανο να περιληφθεί στη σύμβαση ο μηχανισμός επιμερισμού κερδών-ζημιών που είχε τεθεί ως προϋπόθεση από τους Τσέχους της Seven Energy  κατά την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία. Αλλά ούτε το ζήτημα  του μηχανισμού διασφάλισης ισχύος για την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων (τα λεγόμενα ΑΔΙ) έχει ακόμη διευκρινιστεί από την Κομισιόν, παρότι οι προθεσμίες πιέζουν. Όσον αφορά στο ορυχείο της Αχλάδας, το οποίο τροφοδοτεί τη μονάδα της Μελίτης, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι θα υπάρξει σύντομα σύγκλιση με τον ιδιοκτήτη του.