Με επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα συναντήθηκε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη.

Θέμα δημιουργήθηκε όταν σε διαμαρτυρίες προς την υπουργό Μακεδονίας Θράκης ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μόνον 40 επιχειρηματίες από τους 70 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παραστούν. Παράλληλα, η υπουργός προσπαθώντας να δικαιολογήσει το γεγονός ότι πρόεδροι των επιμελητηρίων δεν θα πάρουν μέρος στην αποστολή στα Σκόπια, είπε ότι στην αποστολή έχουν κληθεί επιχειρηματίες και όχι φορείς. Παρόλα αυτά πολλοί από τους παριστάμενους επιχειρηματίες είπαν ότι δεν είναι και τόσο βέβαιοι πως θα ακολουθήσουν την αποστολή στη γειτονική χώρα.

Έντονε ήταν και οι διαμαρτυρίες προς τον πρωθυπουργό που εξέφρασε ο παριστάμενος οινοποιός, Ευάγγελος Γεροβασιλείου, για τις πρακτικές των οινοποιών των Σκοπίων, οι οποίοι λανσάρουν τα κρασιά τους στη διεθνή αγορά ως «μακεδονικά». Μάλιστα έδειξε και φωτογραφίες από την πρόσφατη έκθεση Prowein, όπου προβλήθηκαν τα «Wines of Macedonia».

«Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό για projects και προοπτικές στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για τα σχέδια συναδέλφων για εμπορική ή επενδυτική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα, ενώ ζητήσαμε να υπάρξουν τα κατάλληλα εργαλεία που θα διευκολύνουν τη δραστηριότητά μας εκεί», δήλωσε, σύμφωνα με το voria.gr, ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε συζήτηση για το μακεδονικό εμπορικό σήμα, για το οποίο, όπως είπε, δόθηκαν εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα. «Θα πρέπει, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για να δούμε πού εφαρμόζεται και πού όχι» σημείωσε.

Ο κ. Σαββάκης τόνισε, ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επιχειρηματίες για το πρόγραμμα των δράσεων που σχεδιάζονται στο πλαίσιο της Συμφωνίας, ενώ επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την αποφυγή διπλής φορολογίας και τη διασυνοριακή συνεργασία.

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ σχολίασε την απόφαση των δύο επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, ΕΕΘ, ΒΕΘ, αλλά και στον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης, που έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στην αποστολή στα Σκόπια. «Είναι μία επιχειρηματική αποστολή σε μία χώρα έχουμε επιχειρηματική παρουσία από το ’90, τώρα μας δίνεται η ευκαιρία για να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας και πρέπει να την εκμεταλλευθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην αποστολή στα Σκόπια θα συμμετάσχουν περίπου 35 επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους της οικονομίας, όπως τα δομικά υλικά, τα τρόφιμα, τα κρασιά, οι υποδομές και η ενέργεια.

«Το ζήτημα του μακεδονικού εμπορικού σήματος είναι πηγή ανησυχίας για τους επιχειρηματίες και η λύση του θα έρθει από την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ενεργοποίηση των επιτροπών», ανέφερε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ) και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης.

Όπως είπε, η συμφωνία ίσως να μπορούσε να είναι θετικότερη, αλλά είναι σημαντικό το ότι επετεύχθη μετά από 30 χρόνια. «Πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα το οποίο και τα δύο μεγάλα κόμματα, πρώτα η κυβέρνηση και μετά η αξιωματική αντιπολίτευση, το έκαναν κομματικό. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να κυριαρχήσουν οι μετριοπαθείς απόψεις», δήλωσε ο κ. Λουφάκης.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά τους κάλεσε τους επιχειρηματίες να αδράξουν τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες της θα διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις.