Ένα πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης στους αριστερούς, προοδευτικούς πολίτες, σε όλους και όλες που δεν ανέχονται η Ελλάδα να δέχεται τα συγχαρητήρια των ιμπεριαλιστών, να γίνεται η πατρίδα μας μια απέραντη νατοϊκή βάση, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του κόμματος στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Ο κ. Κουτσούμπας επιτέθηκε στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται ζήτησε την ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, γιατί, όπως είπε, μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ θα είναι η πραγματικά προοδευτική απάντηση του λαού στην ακροδεξιά και στον φασισμό.

Η Γιουγκοσλαβία δεν επελέγη τυχαία

«Η Γιουγκοσλαβία δεν επελέγη τυχαία ως πεδίο θερμής εφαρμογής του νέου ΝΑΤΟϊκού δόγματος. Γεωγραφικά, βρισκόταν στο κέντρο των Βαλκανίων, στην καρδιά μιας περιοχής – σταυροδρόμι δύο παγκόσμιων πολέμων. Μια περιοχή, η οποία σύμφωνα με τον αμερικανονατοϊκό σχεδιασμό, για να μπει κάτω από τον έλεγχό του, στη σκακιέρα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, προϋπόθεση ήταν, ο κατακερματισμός της και η σταδιακή ΝΑΤΟποίησή της», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε: «Η ΝΑΤΟική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Γιουγκοσλαβίας, καταγράφηκε στην ιστορία, ως η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη διάρκεια των 11 βδομάδων που διήρκησαν οι βομβαρδισμοί, πραγματοποιήθηκαν 2.300 αεροπορικές επιδρομές με τη χρήση 1.130 πολεμικών αεροσκαφών. Εκτόξευσαν από τον αέρα συνολικά 420.000 βλήματα, πυραύλους και βόμβες, ενώ χρησιμοποίησαν 37.000 βόμβες διασποράς που προκάλεσαν τις περισσότερες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό».

Επισήμανε πως χωρίς τη συμβολή της Ελλάδας τότε, δε θα μπορούσε να επιτευχθεί το αιματοκύλισμα του γιουγκοσλαβικού λαού, αναφέρθηκε στη χρησιμοποίηση από το ΝΑΤΟ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού στη Σερβία και παρατήρησε πως οι κομμουνιστές στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα μπήκαν μπροστά, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, ώστε να εκφραστεί έμπρακτα η αντίσταση του ελληνικού λαού.

«Είναι τουλάχιστον προκλητικό, να εμφανίζονται οι ΗΠΑ ως «υπέρμαχοι» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, όταν έχουν αιματοκυλήσει τον πλανήτη, καταπατώντας κάθε τέτοια έννοια», δήλωσε και εξέφρασε την ανησυχία σχετικά με την πρόσφατη έκθεση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή των Βαλκανίων και την κινητικότητα που παρατηρείται, όπως είπε, στο θέμα αλλαγής συνόρων με τα σχέδια για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ και Σερβίας-Κοσόβου και τη «μεγάλη Αλβανία».

Αναφερόμενος στην προκλητικότητα της Άγκυρας είπε πως η γειτονική χώρα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ενώ με τις χιλιάδες παραβιάσεις των ελληνικών και κυπριακών εναέριων και θαλάσσιων συνόρων, ενισχύει τη διεκδίκηση μέρους του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου και επιπλέον πιέζει για δρόμους κι αγωγούς που τη συμφέρουν από τα εδάφη της.

Στο σημείο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι λειτουργεί ως «αριστερό πλυντήριο» για τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. «Εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες! Έχει ιστορικές ευθύνες, γιατί μας μπλέκει στο σκληρό ανταγωνισμό των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τα μερίδια των αγορών, τα κοιτάσματα του ορυκτού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και τους δρόμους μεταφοράς» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε σημαιοφόρος αμερικανονατοϊκών συμφερόντων

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι «κατάντησε ο σημαιοφόρος των αμερικανονατοϊκών συμφερόντων σε όλη την περιοχή, στον ανταγωνισμό τους με τα ρώσικα, κινέζικα και άλλα συμφέροντα», ενώ σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε: «Ο κ. Τσίπρας στέκεται σούζα μπροστά στα επιτελεία της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ οι οποίοι, κάθε τρεις και λίγο, τον επιβραβεύουν για τις υπηρεσίες του. Μετά και τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υπογράφτηκε κατά παραγγελία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση «ανέβηκε κατηγορία»… Κατατάσσεται πλέον στις ελίτ του ΝΑΤΟ. Δεν το λέμε εμείς. Της το αναγνωρίζουν τα ίδια τα κοράκια της ΝΑΤΟϊκής πολεμικής μηχανής».

Συμφωνία των Πρεσπών

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι είναι «επαίσχυντη, αντίθετη με τα συμφέροντα, όχι μόνο του ελληνικού, αλλά και όλων των λαών της Βαλκανικής, γιατί δυναμώνει στην περιοχή μας τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ, που βαρύνεται με δεκάδες εγκλήματα κατά των λαών -όπως καλή ώρα της Γιουγκοσλαβίας- ενώ σχεδιάζει και διαπράττει νέα. Επιπλέον η συμφωνία αυτή, κουβαλά το «σαράκι» της διατήρησης του αλυτρωτισμού, με την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων περί «Μακεδόνα πολίτη» και «μακεδονικής γλώσσας»».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ τόνισε πως το διάστημα που μένει μέχρι να στηθούν οι κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ θα εντείνουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση και θα στήσουν ξανά «παγίδες» για τον ελληνικό λαό.

Σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ σε αντιλαϊκούς στόχους

Μίλησε για «σύμπλευση» του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ σε αντιλαϊκούς στόχους και απευθυνόμενος στους πολίτες υπογράμμισε: «Έχουμε μπροστά μας την τριπλή εκλογική μάχη. Ο καθένας και η καθεμιά να πάει στην κάλπη με κριτήριο τη στάση που κρατάει το κάθε κόμμα στα βασικά, στα στρατηγικά ζητήματα, που καθορίζουν την πορεία της χώρας και τη ζωή των εργαζομένων. Η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού θα είναι η πραγματική προοδευτική απάντηση του λαού στα ακροδεξιά μορφώματα, στις φασιστοσυμμορίες, που ξεπλένονται γενικά από το σύστημα. Και με τη συμβολή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα προηγούμενα χρόνια, που σήμερα σηκώνει τον κίνδυνο της ακροδεξιάς. Παρόλο που συνεργάστηκε μαζί της στην ίδια κυβέρνηση, για να στήσει ένα νέο κάλπικο για το λαό δίλημμα. Μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ, μπορεί να δώσει αποφασιστικό χτύπημα στον φασισμό, στην ακροδεξιά, γκρεμίζοντας τη Χρυσή Αυγή από την τρίτη θέση. Κι αυτό είναι άλλο ένα κριτήριο για τον λαό και τη νεολαία, για κάθε άνθρωπο, εργαζόμενο καλής θέλησης, που νιώθει αριστερός, προοδευτικός, που ανησυχεί για την ανάπτυξη του κινήματος, που θέλει να είναι δυνατός ο λαός την επόμενη μέρα. Στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, στις δημοτικές και περιφερειακές με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, μπορούμε να δώσουμε απάντηση στην επίθεση που εξαπολύουν από κοινού το κεφάλαιο, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις τους, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες τους».

Πριν από την ομιλία του κ. Κουτσούμπα προβλήθηκε βίντεο από τις κινητοποιήσεις κατά της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και τα μπλόκα στις στρατιωτικές φάλαγγες του ΝΑΤΟ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σε άλλες περιοχές.

Παραβρέθηκαν ο βουλευτής Γιάννης Δελής, ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος και στελέχη του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ