Ανύπαρκτη δημόσια διοίκηση, σαθροί κρατικοί μηχανισμοί πολιτικής προστασίας και μηδενική διαχείριση κρίσης. Το τρίπτυχο αυτό αποτελεί κατ’ ουσίαν το νήμα που ενώνει τις δύο δικογραφίες για τις πρόσφατες τραγωδίες στην Αττική, τη φονική φωτιά στο Μάτι με τους 100 νεκρούς, και την πλημμύρα στη Μάνδρα με 25 νεκρούς.

Όσα οι υπηρεσίες του κράτους δεν έπραξαν και όλα όσα οι αιρετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέλειψαν να κάνουν αναδεικνύονται με τον πλέον περιγραφικό τρόπο στα πορίσματα που συνέταξαν οι εισαγγελείς που ερεύνησαν τις δύο αυτές υποθέσεις, αποτυπώνοντας τις ποινικές ευθύνες αξιωματούχων και αιρετών για αυτές τις δύο «μαύρες σελίδες» της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Και τώρα πια που άνοιξε ο κύκλος των διώξεων για τους συνολικά 125 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες, οι συγγενείς των θυμάτων και οι πληγέντες από τις δύο καταστροφές περιμένουν από την ελληνική δικαιοσύνη να τιμωρήσει τους υπευθύνους. Οχι μόνο για τους ανθρώπους που χάθηκαν και τις περιουσίες που καταστράφηκαν, αλλά και με την ελπίδα πως κάποιοι θα λάβουν το μήνυμα και δεν θα επαναληφθούν τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές στο μέλλον.

Οι δύο δικογραφίες για την εκατόμβη στο Μάτι και τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, είτε στο επίπεδο της πρόληψης των φυσικών καταστροφών, είτε στο επίπεδο της διαχείρισης την ώρα της κρίσης.

Το Βήμα της Κυριακής αναλύει:

– Που εντοπίζονται οι ποινικές ευθύνες αιρετών αξιωματούχων

– Τι περιγράφουν στις πολυσέλιδες διατάξεις οι εισαγγελείς που διενήργησαν την ποινική προκαταρκτική εξέταση

– Ο ρόλος και η απουσία του συστήματος Πολιτικής Προστασίας

– Το κοινό πρόσωπο των δύο δικογραφιών

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ της Μίνας Μουστάκα στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ που κυκλοφορεί την Κυριακή 24 Μαρτίου