Την Τετάρτη το βράδυ, λίγες ώρες πριν την Σύνοδο των Βρυξελλών, η πρωθυπουργός έκανε μια πρωτοφανή επίθεση κατά των βουλευτών που την εμποδίζουν να θέσει σε εφαρμογή την συμφωνία της, μεταθέτοντας την ευθύνη για τυχόν σκληρό Brexit στην ολομέλεια κι όχι στην ίδια.

Σε 24 ώρες και μετά την απόφαση των «27» να δώσουν σε πρώτη φάση, δύο εβδομάδες παράταση στην ημερομηνία αποχώρησης τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, η κ. Μέι, εμφανίστηκε διαλλακτική, έτοιμη να συνεργαστεί με τους βουλευτές στην επεξεργασία νέων προτάσεων, αφήνοντας ανοιχτά τα ενδεχόμενα τόσο της μακροχρόνιας αναβολής του άρθρου 50, όσο και της συμμετοχής της Βρετανίας στις ευρωεκλογές.

Η πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να πείσει τους βουλευτές

Η αλλαγή στάσης της πρωθυπουργού έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από όλες τις πλευρές της αντιπολίτευσης αλλά και του κόμματος της. Διαβλέπουν σε όλες τις παλινωδίες, μια ακόμη προσπάθεια εκφοβισμού των βουλευτών, με απώτερο στόχο να περάσει την συμφωνία της από το κοινοβούλιο, δίχως καμιά αλλαγή. Οι ευρωσκεπτικιστές είναι αντίθετοι με παράταση πέραν του τέλους Ιουνίου ενώ οι φιλοευρωπαίοι την κατηγορούν ότι παίζει ένα ανήθικο παιχνίδι προβάλλοντας ως φόβητρο την περίπτωση της άτακτης εξόδου.

«Η ντάουνινγκ στριτ έχει μεταβληθεί σε κλειστό μπούνκερ, που κωφεύει στις εκκλήσεις πραγματιστών βουλευτών να αξιοποιήσει την μικρή παράταση που της έχουν δώσει οι Βρυξέλλες ώστε να επεξεργαστεί εναλλακτικές προτάσεις στο φλέγον θέμα του backstop, της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία καθώς και του χρόνου παράτασης του άρθρου 50, της παραμονής της Βρετανίας στην Τελωνιακή Ένωση την οποία ζητά το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο, ακόμα και την περίπτωση νέου δημοψηφίσματος», δήλωσε μέλος της συμπολίτευσης, εκπροσωπώντας τα 2/3 των κυβερνητικών βουλευτών.

Με την μυστικοπάθεια που την διακρίνει είναι αδύνατον να προβλεφθεί πως θα κινηθεί η πρωθυπουργός σε περίπτωση που η πλειοψηφία των βουλευτών καταψηφίσει την συμφωνία της για τρίτη φορά την ερχόμενη εβδομάδα.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο