Τέσσερις είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές που εξεδήλωσαν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής καθώς η διαδικασία κλείνει τυπικά στις 15.00, αρχικό ενδιαφέρον για το mega project των 1.450 στρεμμάτων του ΟΣΕ στο «Θριάσιο ΙΙ». Ουσιαστικά, σήμερα, κλείνει η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού που ως τώρα προχωρά με σφιχτό χρονοδιάγραμμα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για την 25ετή διαχείριση, αξιοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και του Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ).

Οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι που προσήλθαν μέχρι το μεσημέρι στη διαδικασία είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξής:

1. GOLDAIR (υπενθυμίζεται ότι μαζί με την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ έχει αναλάβει το Θριάσιο Ι)

2. ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την ελληνική SARMED

3. PEARL

4. DAMCO (του Ομίλου Κοπελούζου)

Αύριο, Τρίτη, πρόκειται να γίνει το άνοιγμα των φακέλων, προκειμένου να εξετασθεί εάν αυτοί είναι από τυπικής πλευράς πλήρεις. Εν συνεχεία, θα βγει το πρακτικό του διαγωνισμού όπου θα καταγράφονται οι υποψήφιοι που προχωρούν στην επόμενη φάση που αποτελεί και το βασικό μενού του διαγωνισμού. Κατά τη δεύτερη φάση, θα καθοριστούν οι βασικές τεχνικές και χρηματοοικονομικές παράμετροι του έργου και θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη της σύμβασης παραχώρησης, αντικείμενο της σύμβασης είναι η λειτουργία, συντήρηση, εποπτεία, φύλαξη, εκμετάλλευση, προμήθεια εξοπλισμού και η ολοκλήρωση μελετών και κατασκευής έργων του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (Ε.Σ.Σ.Σ.ΔΙ.) στο Θριάσιο Πεδίο.

Ειδικότερα, το αντικείμενο της σύμβασης εξειδικεύεται στο τεύχος της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και συνοπτικά, περιλαμβάνει, ιδίως:

1) μεταφόρτωση συνδυασμένων μεταφορών,

2) εξυπηρέτηση Ε/Κ,

3) μεταφόρτωση φορτίου βαγονιών,

4) μεταφόρτωση γενικού φορτίου,

5) μεταφόρτωση οχημάτων,

6) υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών και τελωνείου,

7) μεταφόρτωση υγρών φορτίων,

8) συντήρηση υποδομών του Ε.Σ.Σ.Σ.ΔΙ., πέραν των σιδηροδρομικών,

9) εποπτεία Ε.Σ.Σ.Σ.ΔΙ. Θριασίου,

10) φύλαξη Ε.Σ.Σ.Σ.ΔΙ. Θριασίου.

Την ευθύνη για την προετοιμασία και διεξαγωγή του διαγωνισμού έχει η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης του υπουργείου Μεταφορών.

Μέρος της σύμβασης θα είναι συμπληρωματικές επενδύσεις, ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για τη λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου. Ο ανάδοχος θα αναλάβει να ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις που έχουν ήδη κατασκευαστεί, υλοποιώντας χώρους εναπόθεσης φορτίων, χώρους τελωνείου και γραφεία, επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους αποθήκευσης, αλλά και την προμήθεια των γερανογεφυρών κτλ.

Κριτήρια επιλογής του αναδόχου θα είναι εκτός από το τίμημα αυτό καθαυτό, το ποσοστό συμμετοχής του ΟΣΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί για τη λειτουργία και διαχείριση του logistics park, καθώς και οι πρόσθετες επενδύσεις.