Μεγάλα ερωτηματικά δημιουργεί ο χειρισμός από κυβερνητικές υπηρεσίες της υπόθεσης αδειοδότησης του κτιρίου γνωστού εκπαιδευτικού ομίλου στο κέντρο της Λάρισας.

Γύρω από την υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, μνημονεύεται ότι υπάρχει ένας πόλεμος επιχειρηματικών συμφερόντων με την ανάμιξη υπηρεσιακών παραγόντων και πολιτικών προσώπων.

Την 1η Νοεμβρίου 2017 ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός όμιλος αγόρασε τους τρεις τελευταίους ορόφους, πενταόροφου κτιρίου στο κέντρο της Λάρισας.

Στις αρχές Μαρτίου 2018 στους δύο πρώτους ορόφους του εν λόγω κτιρίου, όπου στεγαζόταν μέχρι τότε εφορία της θεσσαλικής πόλης, ξέσπασε φωτιά που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.

Μετά την φωτιά εκφράσθηκαν εύλογα ερωτήματα για την στατικότητα του κτιρίου και για την πυρασφάλειά του. Κι αυτό ασφαλώς με το δεδομένο ότι στο συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο θα έδιναν παρόν καθημερινά, εκατοντάδες σπουδαστές.

Ακολούθησαν ωστόσο τεχνικές εκθέσεις ελέγχου σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρξαν φθορές σε κανένα δομικό στοιχείο του κτιρίου. Κάτι που οδήγησε τον εκπαιδευτικό όμιλο και στην αγορά των δύο πρώτων ορόφων που ανήκαν στην τοπική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Στην συνέχεια συντάχθηκαν έγγραφα της Πολεοδομίας στην Λάρισα που αποφαίνεται ότι το κτίριο είναι απολύτως κατάλληλο για να στεγάσει το συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο.

Ακόμη εκδόθηκαν πιστοποιητικά ενεργητικής πυροπροστασίας κι υπήρχε θετική γνωμάτευση από τις τοπικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής.

Επίσης υπάρχει θετική εισήγηση για το θέμα του κτιρίου στην Λάρισα κι από την ελεγκτική επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας.

Όμως τους τελευταίους μήνες φαίνεται γύρω από το ζήτημα της εν λόγω αδειοδότησης να υπάρχει σειρά έξωθεν παρεμβάσεων και με αναφορές για «κυβερνητικές μεθοδεύσεις».

Αρχικά λοιπόν υπάρχουν καταγγελίες δικαστικές ενέργειες από τους εκπροσώπους άλλου εκπαιδευτηρίου στην Λάρισα, οι οποίοι πιθανόν εκτιμούν ότι η δημιουργία ενός νέου ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος στην πόλη θα μπορούσε να περιορίσει τα κέρδη τους.

Ετσι λοιπόν υπάρχουν σχετικές παρεμβάσεις στην Πολεοδομία, σε υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, στην Πυροσβεστική κι αλλού, προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία αδειοδότησης των ανταγωνιστών.

Σύμφωνα με αναφορές εκπαιδευτικών «κάποιοι επιχειρούν να ενεργοποιήσουν τις προσβάσεις και τις γνωριμίες τους σε κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να μην ακολουθηθούν οι νόμιμες, τυπικές διαδικασίες κι υπάρξει αντικειμενικός, ισόνομος έλεγχος του ζητήματος.

Ο Οργανισμός Κτιριολογικού Ελέγχου Εκπαιδευτηρίου που θα εκδώσει την σχετική γνωμοδότηση, παρ ότι έχει θετικές εισηγήσεις από τις ελεγκτικές επιτροπές του, δεν εισαγάγει το θέμα για συζήτηση, ενώ φαίνεται να ακολουθούνται παρελκυστικές τακτικές.

Κι ίσως δεν είναι τυχαίο ότι υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Παιδείας έχει πολυετή συνεργασία με κυβερνητικά στελέχη στα οποία εξετάζεται εάν έχουν πρόσβαση οι ανταγωνιστές του εκπαιδευτικού ομίλου που επιδιώκει να δώσει παρόν στην Λάρισα.

Ακόμη αιφνιδιαστικά υπήρξε παρέμβαση μιας ειδικής Επιτροπής Εκτάκτων Ελέγχων Πυρασφάλειας που πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε (σσ εντός του 2018) από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής προκειμένου να ανακαλέσει τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας για τα οποία υπήρχαν θετικές γνωματεύσεις από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες Λάρισας και Θεσσαλίας.

Ετσι σε ένα ζήτημα που θα έπρεπε να κριθεί με αντικειμενικά, τυπικά, υπηρεσιακά κριτήρια φαίνεται να εμφιλοχωρούν σκοπιμότητες, με παρεμβάσεις τρίτων και με διαφαινόμενη χρήση υψηλών γνωριμιών, στην κυβέρνηση. Κι αυτό ίσως με κριτήρια καθαρά οικονομικά…»