Συνεχώς αυξάνονται τόσο τα θύματα από τον ιό της γρίπης όσο και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας.

Τους 41 έχουν φτάσει οι νεκροί από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, ενώ πάνω από 150 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 167 άνθρωποι με επιπλοκές της γρίπης.

Η γρίπη βρίσκεται σε πλήρη έξαρση, ενώ το υπουργείο Υγείας παρήγγειλε εκτάκτως 50.000 εμβόλια, ώστε να θωρακιστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς η διείσδυση του ιού της γρίπης τύπου Α Η1Ν1 στον πληθυσµό είναι υψηλή, αφού καθηµερινά καταγράφεται σε εκατοντάδες περιστατικά.

Τα περισσότερα από τα θύματα πάντως που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής ήταν ανεμβολίαστα και άνηκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το κύμα της γρίπης στη χώρα μας, αναμένεται να υποχωρήσει μετά τον Φεβρουάριο, θα αφήσει όμως κρούσματα μέχρι και τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ελέγχου Νοσημάτων, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης είναι υψηλή σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Μάλτα, ηπιότερη σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία και Λιθουανία και χαμηλή σε Βρετανία, Βέλγιο, Πολωνία και σκανδιναβικές χώρες.