Ο Πάπας Φραγκίσκος απάντησε σήμερα πολύ επιφυλακτικά στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος του είχε στείλει επιστολή στις αρχές του Φεβρουαρίου για να του ζητήσει τη βοήθειά του και τη μεσολάβησή του στην κρίση στη χώρα του, γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Corriere della sera.

Στην επιστολή του, ημερομηνίας 7 Φεβρουαρίου, ο Πάπας απευθύνεται στον «κύριο» Μαδούρο -χωρίς τον τίτλο του προέδρου- και υπενθυμίζει τις προηγούμενες προσπάθειες μεσολάβησης.

«Δυστυχώς, αυτές διεκόπησαν όλες διότι αυτό που αποφασίστηκε στις συναντήσεις δεν ακολουθήθηκε από συγκεκριμένες κινήσεις για να υλοποιηθούν οι συμφωνίες», υπογραμμίζει ο Ποντίφικας. Το Βατικανό αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά όταν ερωτήθηκε από το AFP για την επιστολή του Πάπα.

Στις 4 Φεβρουαρίου, ο Μαδούρο είχε ανακοινώσει ότι έγραψε σε επιστολή του προς τον Πάπα: «Του λέω ότι είμαι στην υπηρεσία του Χριστού (…) και σε αυτό το πνεύμα του ζητώ την βοήθειά του σε μια διαδικασία διευκόλυνσης και ενίσχυσης του διαλόγου».

Το 2016, ο Πάπας Φραγκίσκος, η μεσολάβηση του οποίου ήταν αποτελεσματική στην Κολομβία ή την Κούβα, προσπάθησε μάταια να υπάρξει ένας οδικός χάρτης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπό την αιγίδα του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο.