Ο κορυφαίος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα Λατινικής Αμερικής ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο Νικολάς Μαδούρο και οι σύντροφοί του να μπορέσουν να διατηρήσουν την εξουσία στη Βενεζουέλα. Εν τούτοις η εξέγερση εναντίον του… «σοσιαλιστικού» καθεστώτος έχει ήδη εισέλθει στην τέταρτη εβδομάδα και ο ισχυρός ηγέτης δεν δείχνει κανένα σημάδι παραίτησης, παρά την πρόκληση που ακούει στο όνομα Χουάν Γκουαϊδό. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει αναγνωριστεί από τις περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας και είναι αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανούς δημοσιογράφους ο διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για το δυτικό ημισφαίριο των Ηνωμένων Πολιτειών Μαουρίτσιο Κλαβέρ Καρόνε υποστήριξε ότι η πτώση του Μαδούρο είναι βέβαιη: «Το μονοπάτι στο οποίο πορευόμαστε τώρα δεν έχει επιστροφή. Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν ο Μαδούρο το αποδέχεται» αναφέρει ο συντηρητικός κουβανοαμερικανός δικηγόρος, που υπογραμμίζει ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα «διώξει» όσους υποστηρίζουν μια ειρηνική μετάβαση: «Δεν πρόκειται» λέει «για επιχείρηση εκδίκησης, ούτε επιδίωξη διευθέτησης της κατάστασης».

Την ίδια ώρα τόσο οι εσωτερικοί όσο και οι διεθνείς εχθροί του Μαδούρο θεωρούν βέβαιο ότι η τύχη του βενεζουελάνου προέδρου είναι προδιαγεγραμμένη, πως ο ίδιος είναι τελειωμένος και το καθεστώς του είναι ένα «άταφο πτώμα».

Καθώς ένας νέος γύρος διαμαρτυριών προγραμματίζεται για αύριο Τρίτη, ο έμπειρος αναλυτής Μοΐσες Ναΐμ παραδέχεται ότι είναι δύσκολο – σχεδόν αδύνατο – να μπορέσει να προβλέψει κάποιος τη μοίρα του Μαδούρο. «Ζούμε ημέρες μέγιστης αβεβαιότητας, ο Μαδούρο θα μπορούσε να φύγει αύριο, μπορεί και στους επόμενους μήνες».

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν συμβεί με τον διάδοχο του Ούγκο Τσάβες, δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως το καθεστώς θα πέσει μαζί του. Αντίθετα, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι κάποιος εσωκομματικός του αντίπαλος θα μπορούσε να αναδυθεί μέσα από αυτή την κρίση και να αναλάβει ηγετικό ρόλο. Και τα πράγματα τότε να αποδειχθούν ακόμα χειρότερα.

Πρόκειται για μια μάχη επιβίωσης στην οποία εμπλέκονται πολλοί. Μπορεί αυτή τη χρονική στιγμή ο Μαδούρο να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, ωστόσο ο τσαβισμός στη χώρα ζει και βασιλεύει. Ο Μαδούρο είναι σαν ένα τραυματισμένο ζώο, όμως είναι ακόμη σε θέση να ανταποκριθεί, είναι σε θέση να βλάψει, «αναφέρει» στην εφημερίδα «Guardian» ο Νίμσερ Εβανς, πρώην οπαδός του καθεστώτος.

Τους τελευταίους μήνες ο Μαδούρο έχει πληγεί σκληρά από τις σαρωτικές κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν στόχο να προκαλέσουν ασφυξία στο καθεστώς του, μολονότι ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας PDVSA φέρεται να ζητάει από τους πελάτες του να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους σε λογαριασμό που άνοιξε στη Ρωσία με στόχο να παρακάμπτουν αυτές τις απαγορεύσεις.

Μια άλλη πρόκληση είναι το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Κολομβία. Την περασμένη εβδομάδα ο Μαδούρο αρνήθηκε να τη δεχθεί, «δεν είμαστε επαίτες» δήλωσε, χαρακτηρίζοντάς τη «σάπιο δώρο», «ιμπεριαλιστική πρόκληση» που αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής του.

Σε νέα ομιλία του στο Καράκας, ο Γκουαϊδό απηύθυνε και πάλι έκκληση στις ένοπλες δυνάμεις να αγνοήσουν τη «γελοία εντολή του Μαδούρο να μην επιτρέψουν στα φορτηγά με τη βοήθεια να περάσουν τα σύνορα και να σωθούν ανθρώπινες ζωές». Σε διαφορετική περίπτωση – είπε – ο στρατός θα έχει διαπράξει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό πως ο χρόνος του Μαδούρο τελειώνει. «Κάθε μέρα που περνά είναι μια νίκη για τη δημοκρατία που μας φέρνει πιο κοντά στην απελευθέρωση της Βενεζουέλας».