Σε καλό κλίμα και με διάθεση για ένα συμβιβασμό ως προς τα νέα όρια προστασίας της κύριας κατοικίας ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών ομίλων και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νίκο Καραμούζη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται πως κάνει πίσω σε σχέση με το αρχικό της σχέδιο το οποίο προέβλεπε την ένταξη στο νόμο Κατσέλη ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ και η βάση της συζήτησης γίνεται πλέον στα επίπεδα των 120.000 – 140.000 ευρώ.

Με βάση τις ίδιες πηγές, στην περίμετρο της ρύθμισης θα περιλαμβάνονται τόσο στεγαστικά δάνεια, όσο και επιχειρηματικά που δόθηκαν με ενέχυρο την κύρια κατοικία του επαγγελματία.

Μετά τη διαφαινόμενη προς τα κάτω αναπροσαρμογή των ορίων, υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από το νέο προστατευτικό καθεστώς.

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού για τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και για την Τρίτη, ώστε να οριστικοποιηθεί το σχέδιο και να αποσταλεί προς έγκριση στους θεσμούς μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η νέα νομοθεσία να περάσει από τη Βουλή έως και τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση της προθεσμίας του ισχύοντος πλαισίου.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως στη σύσκεψη συμφωνήθηκε το νέο πλαίσιο που θα ισχύει από τη 1η Μαρτίου να είναι επωφελές τόσο για τις τράπεζες, επιταχύνοντας τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις δόσεις τους.

Σημειώνουν δεν πως έγιναν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές και εκτιμούν πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει η οριστική συμφωνία.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, σε ειδικό εργαλείο που θα λειτουργήσει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Στη συνέχεια, η τράπεζα θα προτείνει στον οφειλέτη ρύθμιση που θα προβλέπει επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου έως και 20 χρόνια, ανάλογα με την ηλικία του.

Από εκεί και πέρα το επιτόκιο, αλλά και ενδεχόμενο «κούρεμα» του υπολοίπου θα εξαρτώνται από τη σχέση οφειλής – αξίας ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η νέα μηνιαία δόση να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30%.

Σημειώνεται πάντως πως η διαγραφή της οφειλής, όπου προβλέπεται, θα γίνεται σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην πληρωμή των δόσεών του. Εξάλλου ο οφειλέτης έχει δικαίωμα άρνησης της ρύθμισης. Σε αυτή την περίπτωση, η υπόθεση θα εκδικάζεται στο Ειρηνοδικείο.

Επιπλέον, το Δημόσιο θα επιδοτεί τις δόσεις οφειλετών με ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, θα καταβάλλει στην τράπεζα για λογαριασμό του δανειολήπτη το 1/3 της δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον σκοπό αυτόν το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμεύσει στον προϋπολογισμό το ποσό των 150 εκατ. ευρώ για το 2019 και των 200 εκατ. ευρώ για το 2020.