«Βόμβα» έτοιμη να εκραγεί για τις συστημικές τράπεζες αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια τα οποία συνεχίζουν να διογκώνονται.

Η κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις από τους θεσμούς για το φλέγον θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία έχουν εκτοξευθεί πάνω από 80 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι «δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα “κόκκινα” δάνεια» και προειδοποίησε πως «αν δεν μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Λίγες ημέρες μετά, ο κ. Δραγασάκης δηλώνει ότι «ποτέ δεν δήλωσα ότι θα γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση», εξάλλου «είναι εντυπωσιακός ο βαθμός διαστρέβλωσης για άλλη μια φορά», υπογραμμίζει ερωτηθείς από το ΑΠΕ αν υπάρχει ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης εξαιτίας των κόκκινων δανείων.

Όμως το μήνυμα είναι σαφές. Η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει με το διάδοχο σήμα του νόμου Κατσέλη γιατί οι τράπεζες βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα υπό πίεση στο Χρηματιστήριο.

Τον «κώδωνα» του κινδύνου για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έκρουσε και ο εκπρόσωπος της Κομισιον, Ντέκλαν Κοστέλο τονίζοντας ότι «οι βασικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης λείπουν ώστε να γίνει μια σωστή αξιολόγηση. Παράλληλα, η έλλειψη του νομοθετικού πλαισίου που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη – όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας- «έχει σημαντικές συνέπειες στην κουλτούρα πληρωμών των Ελλήνων».

Οι θεσμοί εμφανίζονται προβληματισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί στις τράπεζες αλλά και την αδυναμία του οικονομικού επιτελείο της κυβέρνησης να επιλύσουν το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τέλος Φεβρουαρίου με αρχή Μαρτίου.

Η κυβέρνηση ζητά ο νέος νόμος να προστατεύει πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ για δανειολήπτες με ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και να περιληφθούν στις διατάξεις και νέες κατηγορίες δανειοληπτών, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ά.

Από την άλλη πλευρά οι τραπεζίτες έχουν συμφωνήσει για αξία έως 100.000 ευρώ και εισόδημα έως 25.000, απορρίπτοντας αυτόματα κουρέματα και άλλα ανάλογα που περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση.

Το σχέδιο της ΤτΕ

Οι τραπεζικές διοικήσεις θεωρούν ότι λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων χωρίς την ανάγκη μίας νέας ανακεφαλαιοποίησης μπορεί να δώσει το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Ένα σχέδιο το οποίο η κυβέρνηση έχει στα χέρια της εδώ και δύο μήνες. Αλλά βρίσκεται στο… συρτάρι του Μαξίμου το οποίο το τελευταιο χρονικό διάστημα ασχολείται μόνο με την έξοδο στις αγορές. Και η «βόμβα» με την ονομασία «κόκκινα» δάνεια είναι έτοιμη να… εκραγεί.

Άλλωστε πρόσφατα και ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας χτύπησε «καμπανάκι» για τα «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια δύναται να συμβάλλει στην επιτάχυνση των σχεδίων μείωσης των NPEs και στη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.

Και οι πλειστηριασμοί…. συνεχίζονται

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέσα στη χρονιά θα γίνουν 40.000 πλειστηριασμοί για έσοδα πάνω από 11 δις, επομένως μόνο με την προετοιμασία του εδάφους για ένα τέτοιον χαμό, θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι διαδικασίες.