Κατώτατος μισθός και εκκρεμότητες στο τραπέζι του Euroworking Group

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλαριάκης, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το αν και κατά πόσον η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της, ενόψει της έκθεσης προόδου που θα παρουσιάσουν οι Θεσμοί στις 27 Φεβρουαρίο

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη το EWG στις Βρυξέλλες με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας στο βασικό μενού. «Κύριο πιάτο» η αύξηση 11% του κατώτατου μισθού που αποφάσισε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο η ελληνική κυβέρνηση.

Τα τεχνικά κλιμάκια των εκπροσώπων των Θεσμών, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη Αθήνα, είχαν εκφράσει την άποψη ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού έπρεπε να είναι λελογισμένη. Η κυβέρνηση, ωστόσο, ανέβασε τον πήχη της αύξησης στο 11%.

Αναμένονται, λοιπόν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αντιδράσεις των εταίρων, τις οποίες θα «εισπράξει» σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλαριάκης, ο οποίος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το αν και κατά πόσον η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της, ενόψει της έκθεσης προόδου που θα παρουσιάσουν οι Θεσμοί στις 27 Φεβρουαρίου.

Με βάση την έκθεση αυτή για την Ελλάδα, το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα αποφανθεί εάν πρέπει να της δοθεί η δόση ελάφρυνσης του χρέους, επιστρέφοντας 700-750 εκατ. ευρώ (ANFA’s και SMP’s) από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα καλείται εντός των επόμενων εβδομάδων, να διαμορφώσει το τελικό της σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, να ετοιμάσει το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και να τακτοποιήσει και τα 16 μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Μεταξύ αυτών είναι οι αποκρατικοποιήσεις, όπως το Ελληνικό, οι αλλαγές στο Δημόσιο (αλλαγή τρόπου αξιολόγησης και τοποθέτηση νέων γενικών γραμματέων).

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk