«Ποτέ δεν μίλησα για νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών» δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, απαντώντας σε δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γιάννη Μαστρογεωργίου.

Ο κ. Μαστρογεωργίου χαρακτήρισε ανεύθυνες τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη για τα κόκκινα δάνεια, προσθέτοντας ότι «δεν είναι σχολιαστής της επικαιρότητας».

Απαντώντας, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρει ότι «Η ΝΔ συνεχίζει σταθερά στο δρόμο του ψεύδους και ανευθυνότητας. Ποτέ δεν υπήρξε δήλωση από την πλευρά του Υπουργού για νέα ανακεφαλαιοποίηση, αρκεί κάποιος να διαβάσει τα πρακτικά τη Βουλής. Αντίθετα, τονίστηκε η σημασία που έχει η μείωση των κόκκινων δανείων και ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι χρειάζεται για να λύσει το πρόβλημα και ν’ απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από το βάρος που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Αντί η ΝΔ να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, που μέσα σε 2 χρόνια φόρτωσε στους φορολογούμενους 33,8 δισ. ευρώ για την 1η (2012-13) και τη 2η (2014) ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κουνά και το δάκτυλο» σημειώνει η ανακοίνωση.

«Εξαιτίας της αδράνειας και των πολιτικών της ΝΔ, το 2014 περισσότερο από το 1/3 των δανείων έφθασε να είναι «κόκκινο» προσθέτει το ΥΠΟΙΑ.
Κατά το υπουργείο, τα δεδομένα είναι απλά και τα γεγονότα αδιάψευστα και συντριπτικά:

•       Ερώτημα πρώτο: Πόσο ήταν το ύψος των κόκκινων δανείων το 2014 και πόσα επιχειρηματικά δάνεια είχαν ρυθμιστεί έως τότε;

Απάντηση: Το ύψος των κόκκινων δανείων το Δεκέμβριο του 2014 ήταν 97,7 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 45 περίπου δισ. από το Δεκέμβριο του 2011 που ήταν 52,3 δισ.
Ο αριθμός μάλιστα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που ρυθμίστηκαν ήταν μόλις τέσσερα (4) με βάση το ισχύον, τότε, νομοθετικό πλαίσιο.

•       Ερώτημα δεύτερο: Ποιο είναι το ύψος των κόκκινων δανείων σήμερα και πόσα έχουν ρυθμιστεί;

Απάντηση: Τα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το Σεπτέμβριο του 2018 ανέρχονται σε 84,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 13 δισ. από τη στιγμή που την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα περίπου το 1/4 των οφειλετών (χιλιάδες επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία ρύθμισης των χρεών τους με ευνοϊκό τρόπο και χιλιάδες άλλοι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Με ένα εύρος νομοθετικών και άλλων πρωτοβουλιών αυτή την περίοδο, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επιταχύνει τη διαδικασία επίλυσης του εθνικού και κοινωνικού αυτού προβλήματος με όρους προστασίας της πρώτης κατοικίας, της κοινωνίας και ανάκαμψης της οικονομίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΝΔ: Η κυβέρνηση Τσίπρα διέλυσε τις τράπεζες

«Η κυβέρνηση Τσίπρα που διέλυσε τις τράπεζες και τις οδήγησε σε μια αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση το 2015, ανακάλυψε ξαφνικά, δια του αντιπροέδρου της, ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι μπορεί να χρειαστεί να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να τις στηρίξουν».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μαστρογεωργίου.

Επίσης, σημείωσε ότι ο κ. Δραγασάκης δεν είναι σχολιαστής της επικαιρότητας και πως «αντί ανεύθυνων δηλώσεων, οφείλει να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που η κυβέρνηση δημιούργησε».

Και καταλήγοντας πρόσθεσε: «Αν δεν μπορεί, ας υιοθετήσει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων».

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Δραγασάκης

Ο κ. Δραγασάκης κατά τις χτεσινές του δηλώσεις αναφέρθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, ενώ απέδωσε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της κυβερνητικής πρότασης για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά κρούοντας κώδωνα κινδύνου «αν δεν είμαστε προσεκτικοί μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες σε σημείο που να απαιτηθούν νέα κεφάλαια».