Η παράδοση της έδρας από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, η οποία περνά στον Τέρενς Κουίκ, ενισχύει κατά μία την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τέρενς ο… ταξιδιώτης, όπως τον λένε οι συνάδελφοί του, θα στηρίξει μέχρι τέλους τον Τσίπρα, προσβλέποντας πιθανότατα και σε μια θέση στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος.

■■■

Τι θα γίνει όμως με τους ΑΝΕΛ που χάνουν μία έδρα, μένουν με πέντε, αλλά ο Φωκάς, γνωστός και ως… «γκαζόζας», έχει εκλεγεί με άλλο κόμμα; Θα διαλυθεί το κόμμα του Καμμένου (φωτογραφία), όπως ο ίδιος είχε καταγγείλει από το βήμα της Βουλής τον Τσίπρα και τον Βούτση; Μαθαίνω ότι βρέθηκε η «χρυσή τομή» ώστε να μη χάσει τα προνόμια του αρχηγού κόμματος ο Καμμένος και να είναι «ελεγχόμενος» από το Μαξίμου. Συγκεκριμένα, μεθοδεύεται μια διαφορετική ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής ώστε η «χρυσή πεντάδα» των βουλευτών των ΑΝΕΛ να συγκροτούν ΚΟ. Γιατί, όπως έχουμε δει τελευταία, ο Κανονισμός έχει μετατραπεί σε… λάστιχο και τεντώνεται κατά πώς συμφέρει την κυβέρνηση.

Απειλούν τον Κοτζιά με… φυλακή

Και αν από τον Καμμένο μπορεί να ξεμπερδέψουν, με τον Κοτζιά κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει. Οπως μου λένε,  είναι έξαλλος και με το Μαξίμου που δεν τον προστατεύει από τις κατηγορίες του προέδρου των ΑΝΕΛ. Ο Καμμένος είπε για το θέμα με τις βίζες: «Δεν ξέρω αν υπάρχει μίζα, αλλά φοροδιαφυγή υπάρχει σίγουρα. Θα τον καθίσω στο σκαμνί γιατί έχει παρανομήσει».

■■■

Και ο Κοτζιάς βρίσκεται στα… κάγκελα γιατί βλέπει ότι από την κυβέρνηση τον αφήνουν έκθετο και έρμαιο του Καμμένου που απειλεί ότι θα τον βάλει φυλακή. Αναμένεται η αντίδραση του πρώην ΥΠΕΞ που όπως μου λένε θα είναι πολύ… πληθωρική. Ηδη το πρώτο χτύπημα ήρθε με ένα tweet με πολύ νόημα: «Η μικροψυχία και η ζήλια δεν είναι χαρακτηριστικά της Αριστεράς. Ούτε το να κάνεις χατίρια σε εκβιαστές. Και ο επιλέγων είναι κρινόμενος. Σε νεοσσούς της πολιτικής συστήνω να διαβάσουν το βιβλιαράκι του Holbach «Η τέχνη της κοινωνικής αναρρίχησης. Δοκίμια προς χρήση αυλικών»».

Μια γκαζόζα για χώνεψη

Πρώτα-πρώτα το καφενείο της Βουλής δεν πουλά γκαζόζες. Ούτε πουλούσε ποτέ. Συνεπώς τι ήταν αυτό που έπινε, κατ’ εντολήν Πάνου Καμμένου, ο Αριστείδης Φωκάς (αυτός που κάποτε φώναζε το περιβόητο «να καεί, να καεί, το μ… η Βουλή»); Επισήμως το καφενείο της Βουλής αναφέρει ότι τα μόνα που πουλάει είναι «Σουρωτή» και «Sprite» που δεν μπορείς να τα πεις και γκαζόζες. Αυτόπτες μάρτυρες μου είπαν ότι πράγματι είδαν τον κ. Φωκά κάποια στιγμή στο καφενείο και ότι έπινε κάτι, ορκίζονταν όμως ότι δεν ήταν… γκαζόζα. Το τι ακριβώς έπινε ο κ. Φωκάς ελάχιστη σημασία έχει. Οπως και να ‘χει το πράγμα, η γκαζόζα του Φωκά (και κατ’ επέκταση του κ. Καμμένου) τρόμαξε την κυβερνητική μειοψηφία, που διαπίστωσε ότι πλέον δεν μπορεί να ψηφίζει με άνεση τα νομοσχέδια. Και το σημαντικότερο; Η γκαζόζα έγινε σήμα κατατεθέν της αντιπολίτευσης ονομάζοντας την κυβέρνηση Τσίπρα «κυβέρνηση γκαζόζας».

Οι πίτες της πολιτικής

Είδατε; Με τις γκαζόζες, την κυβέρνηση μειοψηφίας (ή κυβέρνηση-«κουρελού»), με τον ανασχηματισμό που όλο έρχεται, με τα καλέσματα του Τσίπρα στην Κεντροαριστερά και με το ποιος σκότωσε το… Ποτάμι, παραλίγο να ξεχάσω την πιο ιερή πολιτική στιγμή του Ιανουαρίου για τους βουλευτές: την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Γίνεται το έλα να δεις στις αθηναϊκές αίθουσες (και στα μπουζούκια). Εφέτος οι «πελάτες» του εθίμου έχουν αυξηθεί. Πέραν των βουλευτών, υπουργών, υποψήφιων βουλευτών, πολιτευτών, παρατρεχαμένων κ.τ.λ., προστέθηκαν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που δεν χάνουν κόψιμο πίτας (και ας φεύγουν προτού μάθουν σε ποιον έπεσε το φλουρί).

Η Κατερίνα νοστάλγησε τη ΝΔ

Πρώτα απ’ όλα ας σταθούμε σε μια πολιτικό που είχε στο παρελθόν ως σπορ το κόψιμο της πίτας (μέχρι και στην πίτα της… ΕΥΠ πήγαινε) και τώρα, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, την έχασαν οι υπόλοιποι εν Βουλή συνάδελφοί της από τις ωραίες αυτές εκδηλώσεις. Ο λόγος για την Κατερίνα Παπακώστα που ορισμένοι τη θέλουν να εντάσσεται στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και τελευταίως έχει γυρίσει την πλάτη της στις πίτες, αφού δεν πάει εφέτος τόσο συχνά σε τέτοιου είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αλλά, όπως έμαθα, η Κατερίνα ένιωσε με την έλευση του 2019 μια νοσταλγία για τους πρώην συντρόφους της στη ΝΔ και άρχισε τα τηλεφωνήματα για ευχές για το νέο έτος. Το τι εισπράττει από τα τηλεφωνήματα (κυρίως αυτά που απευθύνονται στην Οργάνωση Γυναικών της ΝΔ) δεν μπορούν να γραφτούν, ούτε καν στα γαλλικά, έτσι όπως διατυπώνονται, λόγω του νόμου περί Τύπου.

Από τους κιμάδες στα ζαρζαβατικά

Θυμάστε μια πολιτευτή της ΝΔ που «έφαγε» ποινή εξάμηνης διαγραφής επειδή μοίραζε κιμάδες σε ψηφοφόρους της; Σας πληροφορώ ότι η ποινή της έληξε και η εν λόγω πολιτευτής συνεχίζει ακάθεκτη την προεκλογική της εκστρατεία, χωρίς να της δοθεί ακόμη το χρίσμα. Αυτή τη φορά αντί  για κιμάδες μοιράζει… ζαρζαβατικά, τα οποία μάλιστα φωτογραφίζει και αναρτά στα σόσιαλ μίντια. Το ρεκόρ συμμετοχής στις πίτες το έχει (και εφέτος) η Σοφία Βούλτεψη. Εχει πάει έως τώρα σε 70, είτε από μόνη της είτε εκπροσωπώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.