• Αναζήτηση

Κατώτατος μισθός: Ποιες οι αλλαγές (Πίνακες)

Ποια επιδόματα επηρεάζονται

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού, είναι μία απόφαση εμβληματική για τους εργαζόμενους της χώρας», τόνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του “ALPHA”.

Για τη σημερινή κυβέρνηση, πρόσθεσε, η στήριξη των εργαζομένων είναι βασική προτεραιότητα και σημείωσε ότι η αύξηση των μισθών συμβάλλει στην ενίσχυση της κατανάλωσης και θα τονώσει την ανάπτυξη.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση 24 επιδομάτων που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται

Σημειώνεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού από 01/02/2019 διαμορφώνει τα εξής δεδομένα:

• Ο κατώτατος μισθός αυάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 650€/μήνα μεικτά, από τα 586,08€ (αύξηση 11%).

• Το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 29,04€/ημέρα μεικτά, από τα 26,18€ (αύξηση 11%).

• Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται. Ο κατώτατος μισθός και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 650€/μήνα μεικτά, από τα 510,95€ (αύξηση 27%).

• Το υποκατώτατο ημερομίσθιο καταργείται. Το κατώτατο ημερομίσθιο και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 29,04€/ημέρα μεικτά, από τα 22,83€ (αύξηση 27%).

• Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζονται αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες.

• Το επίδομα ανεργίας αυξάνεται από τα 360€ στα 400€.

• Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξάνεται από τα 586,08€ στα 650€.

• Αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

• Συνολικά η αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν θα ωφελήσει άμεσα περίπου 880.000 πολίτες.

Περίπου 600.000 είναι οι εργαζόμενοι που θα έχουν αύξηση αποδοχών και 280.000 πολίτες θα ωφεληθούν από την αύξηση των επιδομάτων.

Αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Φεβρουαρίου 2019

Καταργείται ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός και το υποκατώτατο ημερομίσθιο για τους νέους έως 25 ετών. Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός και το νέο αυξημένο κατώτατο ημερομίσθιο θα ισχύουν από 1η Φεβρουαρίου χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.

Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζονται και οι διαμορφωμένες τριετίες ως εξής:

Αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό:

1. τακτικής επιδότησης ανεργίας,

2. επίσχεσης εργασίας,

3. μακροχρόνια ανέργων,

4. ειδικό εποχικό,

5. ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας,

6. ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ,

7. ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,

8. αφερεγγυότητας του εργοδότη,

9. διαθεσιμότητας,

10. παροχή προστασίας της μητρότητας,

11. μαθητείας,

12. ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ,

13. πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης,

14. ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων,

15. ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών,

16. επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών,

17. επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων,

18. επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών,

19. επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών,

20. βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,

21. βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ,

22. βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ,

23. άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι,

24. προγράμματα απασχόλησης.

Αντιδράσεις εργοδοτών

Χωρίς να αμφισβητούν την αναγκαιότητα αύξησης του κατώτατου μισθού -ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που θα έχουν άμεσο όφελος από την αναμενόμενη αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης- οι εργοδοτικοί φορείς φαίνεται να θεώρησαν υπερβολικό το ύψος της αύξησης, με κάποιους να εκφράζουν τον προβληματισμό τους με πιο κομψό τρόπο και άλλοι να μιλούν για αυξήσεις που δεν αντέχει η αγορά.

Όλοι δε ζήτησαν η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνοδευθεί με μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων όπως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Μάλιστα ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, δεν περιορίστηκαν σε αυτό ζητώντας μεταξύ άλλων και μείωση της φορολογίας και αποσύνδεση του κατώτατου από τον μέσο μισθό.

Όπως επισημαίνουν στη λιτή κοινή ανακοίνωσή τους «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων πρέπει να βελτιωθεί. Για να συμβεί αυτό χωρίς επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη:

• Να μειωθεί η φορολογία της εργασίας.
• Να συγκρατηθεί το μη μισθολογικό κόστος με τη μείωση των εισφορών.
• Να αποσυνδεθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον μέσο μισθό, με τον εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας».

Μάλιστα στην ανακοίνωσή τους στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση σπεύδουν να επισημάνουν ότι «το ύψος των μισθών που μπορεί να πληρώνει μία οικονομία και μια κοινωνία στα εργαζόμενα μέλη της δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της Κυβέρνησης.»

»Η πραγματικότητα είναι ότι το ύψος των μισθών, και μεταξύ αυτών το ύψος των κατώτατων μισθών, που μπορεί να αντέξει η οικονομία, συνδέεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας».

Με αυστηρά πρόστιμα προειδοποιεί η κυβέρνηση

Προεξοφλώντας τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν η κυβέρνηση έσπευσε να προειδοποιήσει για υψηλά πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους εργοδότες δεν συμμορφωθούν με την απόφαση και δεν αναπροσαρμόσουν τους κατώτατους μισθούς.

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι άμεσα να κοινοποιήσουν νέες ατομικές συμβάσεις προς τον ΟΑΕΔ και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με τους νέους μισθούς.

Δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικά μέσα έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας η μη συμμόρφωση των εργοδοτών στη νέα νομοθετική ρύθμιση επισύρει διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.550 ευρώ ανά εργαζόμενο για τον οποίο δεν θα γίνει προσαρμογή.

Επίσης επιχειρήσεις οι οποίες είναι προμηθευτές του Δημοσίου με τρεις διοικητικές ποινές δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς προμήθειας υλικών ή παροχής υπηρεσιών προς το Δημόσιο.

Χαρακτηριστική ως προς το ότι η κυβέρνηση αναμένει αντιδράσεις ήταν και η επισήμανση του πρωθυπουργού κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο για αύξηση του κατώτατου στα 650 ευρώ από 586 ευρώ σήμερα και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού:

«Είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας θα χαιρετίσει αυτή την πρωτοβουλία. Όχι, όμως όλοι, το γνωρίζω ότι δεν θα χαιρετίσουν όλοι αυτή την πρωτοβουλία. Και είναι δυο κατηγορίες, αυτοί οι οποίοι θα φέρουν αντιρρήσεις.»

» Είναι αυτοί που θα φέρουν αντιρρήσεις από συμφέρον – όχι από αδυναμία, από συμφέρον. Διότι, δεν θέλω να το κρύψω, υπάρχουν κοινωνικές ομάδες απολύτως μειοψηφικές, οι οποίες όμως είδαν την κρίση ως ευκαιρία, τόσο για τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων υπέρ αυτών, όσο όμως, και για τη διεύρυνση της δικής τους κερδοφορίας.»

» Και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που θα φέρουν αντιρρήσεις από άποψη. Είναι σεβαστή η άποψή τους, είναι οι λεγόμενοι νεοφιλελεύθεροι. Είναι αυτοί, οι οποίοι θεωρούν ότι η προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η συντριβή της εργασίας.»

» Είναι σεβαστή η άποψή τους, όμως, έχουμε κάθετη αντίθεση σε αυτή την άποψη, όχι μόνον για λόγους ιδεολογικούς , αλλά γιατί και η ίδια η ζωή και η εμπειρία έχουν αποδείξει ότι αυτή η άποψη δεν έχει επαληθευτεί πουθενά.»

» Απαντάμε, λοιπόν, σε όσους έχουν αυτή την άποψη ότι η συντριβή της εργασίας δεν είναι ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας. Αντίθετα, αποδεδειγμένα πια, αποτελεί συνταγή της χρεοκοπίας.»

» Γιατί δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι κρίσεις της ιστορίας του καπιταλισμού ξέσπασαν τη στιγμή εκείνη που οι ανισότητες έφταναν στο υψηλότερο σημείο τους.»

» Γιατί επίσης δεν πιστεύουμε στις ψευδείς υποσχέσεις των ειδικών που μας λένε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η μείωση των μισθών. Και γιατί ξέρουμε από την θεωρία αλλά και από την εμπειρία, όπως είπα πριν, ότι η πραγματικότητα αποδεικνύει το αντίθετο: Ότι η αύξηση των μισθών είναι η προϋπόθεση και η ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα».

Δείτε επίσης
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk