Για εκλογές το φθινόπωρο του 2019 έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στη συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Είναι η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού μετά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου στην κυβέρνησή μας» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Στόχος τον Οκτώβριο του 2019 οι πολίτες να μπορούν και να συγκρίνουν» σημείωσε, αντιπαραβάλλοντας το έργο της κυβέρνησής του με των προηγούμενων.

Η έξοδος στις αγορές της χώρας, τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατεδαφίζει το αφήγημα της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει την πρόταση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου στα 650 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ.

Όπως είπε «αυτή η κίνηση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Για όλους εκείνους και εκείνες που την περίοδο της κρίσης είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται, είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται σε ένα βράδυ κατά 22% και 32%, για όλους όσοι πέρασαν στο βάναυσο καθεστώς του υποκατώτατου μισθού».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορικό πολιτικό γεγονός την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς σηματοδοτεί πολλά:

• Την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας με τους γείτονες μας, με τη Βόρεια Μακεδονία.

• Το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας, αλληλεγγύης και φίλιας στα Βαλκάνια

• Αλλά και την ήττα του εθνικισμού και από τις δύο μεριές των συνόρων. Που είναι την ίδια στιγμή μια νίκη των δυνάμεων που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το μέλλον και των δύο λαών στους πατριδοκάπηλους και τους εμπόρους του μίσους.

Για τα εργασιακά

«Από την πρώτη στιγμή της δικής μας διακυβέρνησης είχαμε επισημάνει την κομβική σημασία που έχει για εμάς ο μισθός», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Μετά λοιπόν την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων έχουμε πλέον την δυνατότητα να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές που δίνουν σάρκα και οστά στις στρατηγικές αυτές στοχεύσεις.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «σημαντικές επιτυχίες» στο πεδίο της αγοράς εργασίας:

1. Με τις εντατικές προσπάθειες του Σώματος επιθεώρησης εργασίας αλλά και με σειρά στοχευμένων νομοθετημάτων καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα και να μειώσουμε την μαύρη εργασία από το 20% που βρισκόταν το 2014 στο 9% το 2018, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

2. Έχουμε επίσης ήδη επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

3. Τρίτη αλλά εξίσου σημαντική αν όχι σημαντικότερη επιτυχία η μείωση της ανεργίας. Από το 27% του 2014, η ανεργία σήμερα βρίσκεται στο 18,3% με την δημιουργία 350 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το πρώτο  μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από τη κυβέρνηση.