Αύξηση στον κατώτατο μισθό κοντά στα 630 ευρώ – από 585 σήμερα -, γενναιόδωρες ρυθμίσεις οφειλών σε 120 δόσεις, με ταυτόχρονο «κούρεμα» όχι μόνο των προσαυξήσεων αλλά και της αρχικής οφειλής. Και βεβαίως, το τελευταίο προεκλογικό πακέτο μέτρων περιλαμβάνει προσλήψεις στον δημόσιο τομέα μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, όπως αυτό των 5.500 νέων επιστημόνων, αλλά και παράταση της απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων στον χώρο της Υγείας.

Η κυβέρνηση με τα μέτρα αυτά βάζει τις τελευταίες πινελιές στο προεκλογικό της αφήγημα, επιχειρώντας να φιλοτεχνήσει ένα αριστερό φιλολαϊκό – φιλεργατικό προφίλ και ταυτοχρόνως προσπαθώντας να ανατρέψει την απεχθή κοινωνική εικόνα που δημιούργησαν τα επώδυνα μέτρα που έλαβε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Προφανής στόχος των κυβερνητικών επιλογών είναι ο περιορισμός των απωλειών που καταγράφει – δημοσκοπικά – στο εκλογικό σώμα, αλλά και η παροχή επιχειρημάτων στους υποψήφιους βουλευτές οι οποίοι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κληθούν να δώσουν την εκλογική μάχη στις περιφέρειές τους.

Το αφήγημα

Κεντρικό προεκλογικό αφήγημα θα είναι το μότο: «Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε όσα δεσμευθήκαμε το 2015».

Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση θα επιχειρήσει το διάστημα μέχρι την προκήρυξη των εκλογών να «ανοίξει» μια σειρά «φιλολαϊκών επιλογών» που θα βοηθήσουν την πολιτική αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου, δίνοντας επιχειρήματα στους υποψήφιους βουλευτές της.

Η αποτροπή των μειώσεων των συντάξεων θα είναι ένα από τα επιχειρήματα που θα βρίσκεται ψηλά στα θέματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ενώ σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η επιχειρούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο κατώτατος μισθός

Μια από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης το 2015 ήταν η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Η δέσμευση αυτή, όπως και πολλές άλλες προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκε έωλη μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Τώρα η κυβέρνηση επισπεύδει την αύξηση του κατώτατου μισθού (αυτή θα ανακοινωνόταν, σύμφωνα με τις προθεσμίες του νόμου 4172 / 2013, τον ερχόμενο Ιούνιο) προκειμένου να προλάβει τις εκλογές.

Η διαδικασία ανακοίνωσης της αύξησης αναμένεται εντός της τρέχουσας εβδομάδας από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, κατόπιν εισηγήσεως της υπουργού Εργασίας κυρίας Εφης Αχτσιόγλου, παρά τις ενστάσεις των θεσμών για το ύψος της αύξησης. Η προσωπική ανάμειξη του Πρωθυπουργού στη διαδικασία δείχνει και τις ιδιαίτερες προσδοκίες που έχει η κυβέρνηση για την κοινωνική αποδοχή και τα εκλογικά οφέλη που αναμένουν από την εφαρμογή του μέτρου.

Η ισχύς του νέου κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου, ενώ για την αναγκαιότητα του μέτρου φαίνεται να συμφωνούν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Ωστόσο σοβαρές ενστάσεις υπάρχουν ως προς το ύψος της αύξησης. Οι θεσμοί επιμένουν ότι θα πρέπει να γίνει «με προσεκτικό τρόπο και να είναι λελογισμένη», ώστε να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στους βασικούς δείκτες της οικονομίας.

Με λίγα λόγια, οι Ευρωπαίοι διαφωνούν με την κυβερνητική πρόθεση για αύξηση 10%, ενώ φαίνεται να θεωρούν ως πιο κοντά στην πραγματικότητα μια αύξηση γύρω στο 7%-7,5%. Στην περίπτωση αυτή ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί από τα 586 ευρώ γύρω στα 630 ευρώ.

Η υπουργός Εργασίας, μετά την τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει «να κινηθεί σε όσο το δυνατόν υψηλότερα ποσοστά».

120 ευρώ μηνιαίως

Πάντως, βέβαιη θεωρείται η κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού που πρωτοθεσπίστηκε το 2012 και προσδιορίστηκε στα 511 ευρώ για τους νέους εργαζομένους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Ο νέος μισθός θα είναι ενιαίος για όλους, γεγονός που σημαίνει ότι οι νέοι θα λάβουν μια ιδιαίτερα υψηλή αύξηση που ενδέχεται να φθάσει και τα 120 ευρώ μηνιαίως.

Σημειώνεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει μια σειρά από επιδόματα και αμοιβές, όπως οι τριετίες, το επίδομα ανεργίας, η παροχή μητρότητας, το εποχικό επίδομα, η αποζημίωση ασκούμενων σπουδαστών και άλλα βοηθήματα του ΟΑΕΔ. Η τελική απόφαση για το ύψος των αυξήσεων θα ληφθεί εντός της εβδομάδας, οπότε και θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την υπουργό Εργασίας.

5.500 άνεργοι σε υπουργεία και δημόσιους φορείς

Στο πλαίσιο προεκλογικών «διευθετήσεων» θα πρέπει να τοποθετηθούν και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την τοποθέτηση προσωπικού στον δημόσιο τομέα με επιδότηση των αποδοχών τους. Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκαν τα ονόματα 5.500 άνεργων πτυχιούχων Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, που τοποθετούνται σε θέσεις υπουργείων και εποπτευόμενων δημόσιων φορέων. Επίσης τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας ανακοίνωσαν την παράταση για 12 επιπλέον μήνες της απασχόλησης 3.802 εργαζομένων στον χώρο της δημόσιας Υγείας.

«Κούρεμα» και 120 δόσεις για τα χρέη στα Ταμεία

Το άλλο φιλολαϊκό μέτρο που βρίσκεται στην κυβερνητική φαρέτρα και αναμένεται να ανακοινωθεί και να ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου και να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο αφορά τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις και με εξαιρετικά επωφελείς όρους.
Το σημαντικότερο στοιχείο της ρύθμισης δεν είναι οι – μέχρι – 120 δόσεις που θα προβλέπει, αλλά το «κούρεμα» ακόμη και της αρχικής οφειλής κατά 50%-55% μέσω του επανυπολογισμού των οφειλών. Οι προσαυξήσεις των χρεών αναμένεται να περικοπούν έως και 85%, με αποτέλεσμα η μέση μείωση της οφειλής να φθάσει και το 70%.

Η κυβέρνηση αναμένεται να εφαρμόσει τη νέα ρύθμιση τον ερχόμενο Μάρτιο, χρόνο που συνδέεται άμεσα με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, στόχος της ρύθμισης είναι η ελάφρυνση χιλιάδων επαγγελματιών που δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό για οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. «Ετσι όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους».

Η ρύθμιση και ο επανυπολογισμός της οφειλής αφορά οφειλέτες που είχαν δημιουργήσει χρέη έως 31/12/2016. Σε δόσεις – αλλά χωρίς «κούρεμα» – θα μπορεί κανείς να ρυθμίσει και τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/12/2017. Η ρύθμιση αναμένεται να «απεγκλωβίσει» περίπου 80.000 ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι – λόγω χρεών – δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους.