«Κανείς δεν θα μας δώσει προθεσμίες ούτε θα μας πει εάν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές ή όχι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα.

«Ποιοι είστε εσείς για να δίνετε τελεσίγραφο σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση;. Αυτό είναι ανάμιξη», είπε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα, η οποία γίνεται έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η Βενεζουέλα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας επιβάλει καμία απόφαση ή εντολή», δήλωσε ο Aρεάσα λέγοντας ότι καμιά δύναμη «δεν μπορεί να υπαγορεύσει στη χώρα μας το μέλλον της». «Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πορεία της δημοκρατίας μας», κατέληξε.

Παράλληλα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να ελπίζει στην διεξαγωγή μιας επικοινωνίας και ενός διαλόγου με τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον έχει αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της νοτιοαμερικανικής χώρας και έχει ζητήσει την παραίτηση του Νικολάς Μαδούρο, του σοσιαλιστή προέδρου που είναι στην εξουσία από το 2013.

«Πρόθεσή μας είναι να καθιερώσουμε μια επικοινωνία και έναν διάλογο με την κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ, η πρόταση αυτή υπάρχει και συνεχίζει να είναι στο τραπέζι. Αυτό επιδιώκαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο Χόρχε Αρεάσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, απευθύνει έκκληση, να αποφευχθεί κάθε σκέψη για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με το Reuters, ο Βασίλι Νεμπέντζια, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ:

«Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι πλέον όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, κάτι που είναι επικίνδυνο. Αν αυτό εξελιχθεί σε κάτι πιο στρατιωτικό αυτό θα ήταν ακόμα πιο λυπηρό. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αποφευχθεί με κάθε κόστος».

ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters