Μετά την Ισπανία και τη Γαλλία, και η Γερμανία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αν δεν προκηρυχθούν εκλογές στη χώρα μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες. Την ανακοίνωση αυτήν έκανε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Είχε προηγηθεί ανάλογο μήνυμα, επίσης στο Twitter, του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ανέφερε ότι «αν δεν προκηρυχθούν δίκαιες, ελεύθερες και διαφανείς εκλογές στη Βενεζουέλα», η χώρα του θα αναγνωρίσει ως πρόεδρο τον Γκουαϊδό, ώστε ο τελευταίος να προκηρύξει αυτές τις εκλογές.

«Δεν επιδιώκουμε να εγκαταστήσουμε ή να ανατρέψουμε κυβερνήσεις στη Βενεζουέλα, θέλουμε δημοκρατία και ελεύθερες εκλογές» είπε ο Σάντσεθ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και ορκίστηκε την περασμένη Τετάρτη, ενώπιον πλήθους διαδηλωτών.

Η Ρωσία έχει εκφράσει τη στήριξή της στον Μαδούρο, ενώ η Κίνα καταγγέλλει τις «εξωτερικές παρεμβάσεις» στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.