Τις αλλαγές που επιφέρει η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρει η Washington Post σε άρθρο της μετά την ψηφοφορία στη Βουλή.

«Μία από τις πιο επώδυνες πολιτικές διαμάχες της Ευρώπης έφθασε σε επίσημο τέλος την Παρασκευή, καθώς το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία που επιτρέπει στην πΓΔΜ να αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία και τελικά να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει η εφημερίδα, συμπληρώνοντας πως η συμφωνία εγκρίθηκε με ψηφοφορία 153-146.

«Ήταν το τελευταίο βήμα σε μια δύσκολη επτάμηνη διαδικασία που περιλάμβανε διαδηλώσεις από την εθνικιστική αντιπολίτευση, υποτιθέμενες ρωσικές προσπάθειες παρέμβασης και αντιδράσεις για την επικύρωσή της και στις δύο χώρες» προσθέτει ο συντάκτης, υπογραμμίζοντας πως οι δύο κυβερνήσεις είχαν την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, «η συμφωνία προβλέπει ότι η πΓΔΜ αλλάζει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία, ενώ η Ελλάδα σε αντάλλαγμα, εγκαταλείπει την μακρόχρονη άρνησή της για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη».

Παράλληλα, η εφημερίδα σημειώνει ότι «αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία έχει την ευκαιρία να μεταμορφώσει και να σταθεροποιήσει τα Βαλκάνια, μια περιοχή που οικονομικά παραμένει πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη και μια χώρα όπου η Ρωσία μάχεται με τη Δύση για επιρροή. Το αποτέλεσμα της Παρασκευής χαιρετίστηκε ιδιαίτερα από τους φιλοευρωπαίους ως μια σπάνια νίκη για μια ήπειρο που αντιμετωπίζει την εξάπλωση του εθνικισμού και το χάος της αναμενόμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ».