Μητσοτάκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το οικονομικό ναυάγιο οδηγεί την χώρα σε μια εθνική περιπέτεια» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί εθνική ήττα, η οποία έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού.

«Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή» συμπλήρωσε.

«Σας καλώ να μην κυρώσουμε μία συμφωνία που, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα την βρούμε μπροστά μας και δεν θα είναι για καλό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην εθνική αντιπροσωπεία, συμπληρώνοντας: «Σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πούμε το μεγάλο όχι».

«Καθαρές κουβέντες προς κάποιους οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να το παίζουν δίπορτο: Κάθε ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει και ψήφος στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι στιγμές αυτές είναι στιγμές ευθύνης, αλλά και στιγμές αλήθειας. «Γι’ αυτό και απευθύνομαι σε όλους -ακόμη και σε αυτούς που μας χωρίζουν πολλά, αλλά μας ενώνει η αγάπη για την πατρίδα. Ο λαός έχει στείλει το μήνυμά του και θα το στείλει σύντομα και στις κάλπες. Ζητά να φύγει αυτή η κυβέρνηση του ψέματος, της μιζέριας, του διχασμού και της παρακμής» υπογράμμισε.

«Όλα κρίνονται σήμερα και αύριο που θα γίνει η ψηφοφορία. Όχι μεθαύριο. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι αύριο. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία παίρνει θέση στην πλευρά της εθνικής αξιοπρέπειας: «Καταψηφίζουμε την Συμφωνία των Πρεσπών».

«Κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση»

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την «κατώτερη των περιστάσεων». «Η κυβέρνησή σας κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια» τόνισε και πρόσθεσε πως «για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω».

«Έχουμε μια κυβέρνηση όπου τη μια εβδομάδα ο κ. Τσίπρας χειροκροτείται από τον κ. Καμμένο και την άλλη από τον κ. Κοτζιά – οι οποίοι αλληλομηνύονται χωρίς να συγκινείται ένας εισαγγελέας από όσα ο ένας καταλογίζει στον άλλο» πρόσθεσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας. «Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. (άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχεία ε και ζ). Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αρκούμαι στο να αναφέρω εδώ την πολυδιαφημισμένη ρηματική διακοίνωση. Ο ίδιος ο τίτλος της φέρει φαρδιά-πλατιά την ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Και το κείμενό της επιμένει να αναφέρεται σε «μακεδονικό λαό». Μα αν οι Σκοπιανοί είχαν αλλάξει το Σύνταγμα τους, θα έπρεπε ήδη να αυτοχαρακτηρίζονται ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ευθύνη που θα έχει ο κάθε βουλευτής που θα υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών. «Ονομαστική είναι η ψηφοφορία, μπροστά μας είναι όλα και μάλιστα με ονοματεπώνυμα. Όπως είναι πίσω μας οι χειρισμοί της κυβέρνησης γύρω από το Σκοπιανό που μας έφεραν ως εδώ. Χειρισμοί κρυφοί και βεβιασμένοι» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «μυστικά και ερήμην Βουλής και κομμάτων διαπραγματεύτηκε ο κ. Κοτζιάς».

«Άρον άρον υπέγραψε στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας με την βοήθεια του κυρίου Καμμένου. Ναι, είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος που τώρα έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας» είπε από το βήμα της Βουλής.

Αναφορικά με τη μακεδονική γλώσσα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. «Και αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι σκοπιανοί το λέτε εσείς. Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, λαμπρή διαπραγμάτευση κάνατε. Δεν το λέμε μόνο εμείς. το ΝΑΤΟ το λέει» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δέχτηκαν να είναι τα Σκόπια αυτά που, στο εξής, θα μονοπωλούν την ταυτότητα της ευρύτερης Μακεδονίας. Και αυτό γίνεται με όχημα την εθνικότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα γιατί η κυβέρνηση τις δέχτηκε ως «μακεδονικές»» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η εξωτερική σας πολιτική είναι ανιστόρητη, επιπόλαιη και επικίνδυνη»

Ανιστόρητη και επιπόλαιη χαρακτήρισε την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων έκανε το πρώτο του ταξίδι, αμέσως μετά ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος, στην Τουρκία. «Λέτε να ανατραπούν όλα αυτά επειδή σας έδωσε ο Ζάεφ την γραβάτα του; Πολύ αμφιβάλλω…» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ονομασία που θα έχει ο λαός της γειτονικής χώρας.
«Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες λέμε. Μόνο στην Βόρεια Μακεδονία οι κάτοικοί της θα ονομάζονται σκέτο Μακεδόνες και θα ομιλούν την Μακεδονική» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, πρωτοτυπίσατε και εδώ πέρα. Και φυσικά τα ακρωνύμια της χώρας, με την εξαίρεση των πινακίδων των αυτοκινήτων, θα είναι ΜΚ ή ΜΚD. Δηλαδή σκέτο Μακεδονία. Χωρίς τίποτα να παραπέμπει στη Βόρεια Μακεδονία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό να μας δεσμεύει νομικά» συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιγράφοντας το συγκεκριμένο ζήτημα με ένα παράδειγμα: «Αν αύριο, απέναντι από τον Λευκό Πύργο, αναρτηθεί μια μεγάλη πινακίδα που γράφει «Εταιρία μελέτης της Μακεδονικής Γλώσσας» και κάποιος Θεσσαλονικιός προσφύγει στο Δικαστήριο, αποκλείεται ποτέ να δικαιωθεί».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk