Αντίστροφη μέτρηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς σήμερα κορυφώνεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η «μάχη»  ενόψει και της κρίσιμης ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Μετά από ένα τριήμερο έντονων αντιδράσεων και πολιτικής αντιπαράθεσης τόσο για την ουσία της συμφωνίας όσο και για τεχνικά ζητήματα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας και στην Ολομέλεια, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε πολύ υψηλούς τόνους.

Το ενδιαφέρον στρέφεται, όπως είναι αναμενόμενο, στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αναδείξουν με επιχειρήματα την άποψή τους για τη συμφωνία.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την εισήγηση συνεργατών του για  κατάθεση πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση καθώς έκρινε πως το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ψηφοφορίας θα ήταν ούτως δεν θα ήταν εις βάρος του Αλέξη Τσίπρα, δεδομένης της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε η Κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να ρίξει όλο το βάρος της στην ανάδειξη των επιχειρημάτων αναφορικά με το γιατί είναι επιζήμια η συμφωνίαα των Πρεσπών και θα καλέσει όλους τους βουλευτές να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες.

Ενδεικτικό είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο οποίο τονίζει πως «οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί. Αντί να πάρουμε erga omnes σύνθετη ονομασία, δίνουμε erga omnes μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα» και, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, διερωτάται αν «θα πουν αυτοί ναι, εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν όχι».

Η κρισιμότητα που έχει προσδώσει στη σημερινή ημέρα η Νέα Δημοκρατία μπορεί να γίνει αντιληπτή και από το γεγονός πως αναμένονται παρεμβάσεις δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο  Κώστας Καραμανλής, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την «εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου», θα κάνει παρέμβαση μέσω γραπτής δήλωσης, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς θα πάρει τον λόγο στη Βουλή.

Όπως λένε πηγές κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, ως ο άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία για το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, είναι η ώρα να παρέμβει, σε μια στιγμή που η συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο στόχαστρο η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια

Το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ κατέθεσε απόψε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Eίναι το συνταγματικό κείμενο που ισχύει σήμερα, χωρίς τις τροποποιήσεις, για τις οποίες πάντως η Βουλή έχει λάβει γνώση με τη ρηματική διακοίνωση.

Περί αυτού, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε και πάλι πως είναι η συνταγματική πρακτική στην πΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αλλαγές του Συντάγματος στη γειτονική χώρα θα ισχύσουν όχι μετά την κύρωσή της από την Ελληνική Βουλή, αλλά μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξής της στο ΝΑΤΟ, που έπεται. Δηλαδή η γειτονική χώρα θα αποδεχθεί τις αλλαγές π.χ. στο όνομα (το συνταγματικό όνομα Μακεδονία, το συμφωνηθέν Βόρεια Μακεδονία) μόνο αν η ελληνική πλευρά περάσει τις αλλαγές και αποδεχθεί και την κύρωση του Πρωτοκόλλου.

Αυτό είναι το σημείο στο οποίο η αντιπολίτευση επικεντρώνει την κριτική της, υποστηρίζοντας πως μέχρι και αυτή τη στιγμή καμία συνταγματική αναθεώρηση δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών.

Το γεγονός αυτό, υποστηρίζει η αντιπολίτευση, συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση μετά την διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Δεν ανησυχεί το Μαξίμου

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θα εστιάσει για ακόμη μια φορά στην επίλυση μια 27χρονης και πλέον διαμάχης με τη γείτονα, προσδίδοντάς της ιστορικό χαρακτήρα, ενώ θα υποστηρίξει πως είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα αντικρούσει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί παράδοσης «μακεδονικής γλώσσας και ιθαγένειας», ενώ αναμένεται να συνεχίσει το δόγμα της «φουλ επίθεσης» που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα. Ακόμη δε, θα κατηγορήσει την αντιπολίτευση για συμπόρευση με ακροδεξιές απόψεις και άρνηση ανάληψης της ευθύνης να λυθεί ένα ζήτημα.

Πάντως, αν όλα εξελιχθούν όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, η συμφωνία θα εγκριθεί το βράδυ της Πέμπτης με μια σαφή πλειοψηφία, αφού στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές θα προστεθούν οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, ο ανεξάρτητος πλέον Σπύρος Δανέλλης, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ερωτηματικό αποτελούν μέχρι την τελευταία στιγμή η Κατερίνα Παπακώστα, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα παραμονής της στα κυβερνητικά καθήκοντα, καθώς και ο Βασίλης Κόκκαλης.

«Μάχη» και εκτός Βουλής

Την ίδια ώρα, τεταμένο αναμένεται να είναι το κλίμα και εκτός Κοινοβουλίου, καθώς οι πολίτες κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους όσον αφορά την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Κυριακής, το οποίο έληξε άδοξα όταν η αστυνομία έπνιξε τους πολίτες με ληγμένα χημικά, βγαίνουν και πάλι στους δρόμους για να δηλώσουν την εναντίωσή τους. Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις.

Η πρώτη στο Σύνταγμα, όπου η «Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» καλεί στις 18:00 έξω από τη Βουλή, την ώρα που μέσα στο κοινοβούλιο θα γίνεται η συζήτηση για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η νέα αυτή συγκέντρωση θα διαφέρει από το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής, αφού δεν θα έχει ούτε εξέδρες, ούτε ομιλητές.

Μισή ώρα αργότερα, στις 18:30 το ΚΚΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στο Πάρκο Ελευθερίας κατά της Συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ η οποία έγινε κατ’απαίτηση του ΝΑΤΟ.