Οι αφγανοί Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με αμερικανούς απεσταλμένους στο εμιράτο του Κόλπου, όπου διατηρούν πολιτικό γραφείο, για να αρχίσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ, που απέφευγαν ως τώρα να επιβεβαιώσουν ότι γίνονται συγκεκριμένες επαφές, αν και παραδέχονται πως συζητούν με «όλα τα μέρη», συμπεριλαμβανομένων «των Ταλιμπάν», δεν έκαναν κάποιο σχόλιο αμέσως.

«Θα διαρκέσουν τουλάχιστον δυο μέρες»

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος Χαλιλζάντ και κυβερνητική ομάδα βρίσκονται σήμερα στη Ντόχα για να μιλήσουν με εκπροσώπους των Ταλιμπάν», είπε εντέλει την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διευκρινίζοντας πως οι συνομιλίες αυτές θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο ημέρες.

Ο Χαλιλζάντ βρισκόταν προηγουμένως, το Σαββατοκύριακο, στο Πακιστάν, στο πλαίσιο περιοδείας του που συμπεριέλαβε σταθμούς στην Ινδία, την Κίνα και το Αφγανιστάν, συνεχίζοντας την προσπάθεια να τερματιστεί η σύρραξη η οποία διαρκεί δεκαεπτά χρόνια.

Η προηγούμενη επιβεβαιωμένη συνάντηση ανάμεσα σε αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ και αντιπροσώπους των Ταλιμπάν είχε γίνει στο Αμπού Ντάμπι το 2018.

«Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση με νέες πρωτοβουλίες οι οποίες θα έρθουν από την πλευρά του Πακιστάν και θα φέρουν αποτελέσματα», ανέφερε ο Χαλιλζάντ μέσω Twitter το βράδυ της Κυριακής, συνοψίζοντας την επίσκεψή του στο Ισλαμαμπάντ.

Ανησυχούν οι αφγανικές αρχές

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν βρισκόταν επίσης τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Ντόχα.

Οι Ταλιμπάν απειλούσαν για ένα διάστημα να αναστείλουν τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι «απομακρύνεται από το πρόγραμμα» που είχε συμφωνηθεί στο Αμπού Ντάμπι και «προσθέτει μονομερώς νέα θέματα» προς διαπραγμάτευση.

Οι ΗΠΑ θέλουν οι Ταλιμπάν να διαπραγματευθούν με την αφγανική κυβέρνηση, κάτι που αρνούνται οι ισλαμιστές αντάρτες, αντιτείνοντας ότι η κυβέρνηση αυτή δεν είναι παρά «μαριονέτα» της Ουάσιγκτον.

Οι εξελισσόμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες για να συμμετάσχουν οι Ταλιμπάν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις προκαλούν την έντονη ανησυχία των αφγανικών αρχών, που θεωρούν ότι έχουν τεθεί στο περιθώριο.

Η περιοδεία του Καρζάι άρχισε λίγο καιρό αφότου έγινε γνωστή η πρόθεση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ να αποσύρει περίπου τους μισούς από τους 14.000 αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι σήμερα ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν.