Σε κλίμα πόλωσης με εκατέρωθεν κατηγορίες από τους εκπροσώπους των κομμάτων πραγματοποιήθηκε η συζήτηση επί της πρότασης του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία κορυφώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία που ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης.

Η κυβέρνηση έλαβε την εμπιστοσύνη 151 βουλευτών του κοινοβουλίου, ενώ 148 την καταψήφισαν.

Οι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ήταν οι: Βασίλης Κόκκαλης, Κωνσταντίνος Ζουράρις, Σπύρος Δανέλλης, Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και μέσω επιστολικής ψήφου (καθώς βρίσκεται σε επίσημη αποστολή στο εξωτερικό) η Έλενα Κουντουρά.

Η συζήτηση στη Βουλή

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί άγρια κόντρα στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

«Πήρα το πολιτικό ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας και της κρισιμότητας των στιγμών», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ σημείωσε πως «δεν είστε σε θέση να παραδίδεται μαθήματα πολιτικής ηθικής και κοινοβουλευτισμού». Πρόσθεσε πως οι βουλευτές δεν είναι στρατιωτάκια αναφέροντας η κυβέρνηση μου χρειάζεται για να προχωρήσει το έργο της την πλειοψηφία των βουλευτών» και καλώ κάθε βουλευτή να αποφασίσει με το χέρι στην καρδιά.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για σικέ διαζύγιο μεταξύ Τσίπρα – Καμμένου και ανέφερε ότι αυτή η κυβέρνηση στο όνομα της εξουσίας μπορεί να κάνει τα πάντα. «Τσίπρας και Καμμένος βαδίζουν μαζί.  Ανταλλάσσουν βουλευτές ψήφους και υπουργεία».

Ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας τις τελευταίες μετακινήσεις βουλευτών μίλησε για κατάντια τονίζοντας ότι η εξίσωση της πολιτικής με ένα πρωτοφανές αλισβερίσι, προκαλεί τη γενική αποστροφή.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επανέλαβε το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες. «Από την κάλπη θα βγείτε και χαμένος και καμένος κ. Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας καυτηρίασε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και αναφέρθηκε και στο «γεγονός ότι καλλιεργεί αυταπάτες στον ελληνικό λαό ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία που υπηρετεί μπορεί να γίνει φιλολαϊκή».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε πως «ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημαίνει και θετική ψήφο στις Πρέσπες. Αντίθετα, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως «ο λαός πρέπει να κληθεί σύντομα να αποφασίσει.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος στράφηκε στη διάρκεια της ομιλίας του ακόμη και κατά του πρωθυπουργού για να δικαιολογήσει τους χειρισμούς του και τις παλινωδίες του το τελευταίο διάστημα. Ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι είναι λάθος του Αλέξη Τσίπρα να φέρει τώρα τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «αντεθνική, αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και αντιπροοδευτική».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης  απευθυνόμενος στην κυβέρνηση δήλωσε:« Πιστεύετε ότι θα είστε νικητές εάν περάσετε τη συμφωνία; Νικητές θα ήσασταν αν κατεβαίνατε στο λαό και τους πείθατε. Το αν επιβάλλετε με το ζόρι στο λαό την άποψή σας δεν είναι δημοκρατία».