Οι αντιπροσωπείες της Κίνας και των ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την Τετάρτη στο Πεκίνο τις συνομιλίες τους για το εμπόριο σπέρνοντας την αισιοδοξία στις αγορές ότι μπορεί να αποφευχθεί ένας εκτεταμένος παγκόσμιος πόλεμος που θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικός για την παγκόσμια οικονομία. Ήταν η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο πλευρών μετά την 90ήμερη εμπορική εκεχειρία που συμφώνησαν την 1η Δεκεμβρίου 2018 οι πρόεδροι Τραμπ και Σι στο περιθώριο της συνόδου του G20 στην Αργεντινή.

«Σοβαρή» χαρακτήρισε την αντιμετώπιση του εμπορικού ζητήματος από τις δύο πλευρές το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, υφυπουργός Γεωργίας Τεντ Μακίνι, δήλωσε από την κινεζική πρωτεύουσα ότι πιστεύει ότι «όλα πήγαν καλά» και ότι «ήταν μια καλή επαφή για μας» (εννοεί τους Αμερικανούς). Λίγες ώρες νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ κατά την προσφιλή του συνήθεια είχε «τουιτάρει» ότι οι «διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλά».

Το ελπιδοφόρο πέρας των συνομιλιών, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα ως διήμερες και παρατάθηκαν και την Τετάρτη, έδωσε ισχυρή ώθηση στις κεφαλαιαγορές της Ασίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ στην ημερήσια ενημέρωση του τύπου επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παρατείνουν για μια ακόμα ημέρα τις συνομιλίες. Και ερωτηθείς αν η παράταση σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες είπε: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η παράταση των επαφών έδειξε ότι οι δύο πλευρές αντιμετώπιζαν πράγματι πολύ σοβαρά τις συνομιλίες».
Συντάκτης κρατικής κινεζικής εφημερίδας έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πιστεύει πως η Κίνα και οι ΗΠΑ θα εκδώσουν επίσημες ανακοινώσεις για την έκβαση των πρώτων επαφών για την υπέρβαση των σινοαμερικανικών εμπορικών διαφορών νωρίς την Πέμπτη.