Κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων η οποία προβλέπει παράταση ενός έτους (έως 31.12.2019) προκειμένου κάθε οφειλέτης να μπορεί να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στην σχετική διαδικασία.

Επίσης, μειώνονται τα όρια σχετικά με τη μη συμμετοχή πιστωτών στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού και τη μη δέσμευσή τους από την σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών.

Συγκεκριμένα, οι απαιτήσεις για κάθε πιστωτή ατομικά δεν πρέπει να υπερβαίνουν εφεξής τις 500.000 ευρώ (αντί των 2 εκατ. ευρώ) και αθροιστικά τα 5 εκατ. ευρώ (αντί τα 20 εκατ. ευρώ). Ακόμα, παρέχεται η δυνατότητα στους πιστωτές να εξαιρούν με δήλωσή τους από την σχετική διαδικασία τις μη επιχειρηματικές οφειλές εφόσον κρίνουν ότι η ρύθμισή τους δεν είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του οφειλέτη.

Επιπλέον, αναστέλλονται αυτοδικαίως τα μέτρα ατομικής ή συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των οποίων ζητείται η εξωδικαστική ρύθμιση όταν η διαδικασία είναι εκκρεμής λόγων των παρατάσεων που έχουν δοθεί.

Αναφερθείς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην ρύθμιση για την παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, είπε ότι «επιμένουμε με διαρκείς προσπάθειες και διευκολύνσεις να εδραιώσουμε την διαδικασία και ως νοοτροπία γιατί το ιδιωτικό χρέος είναι η πιο οδυνηρή κληρονομιά της κρίσης και με αυτό το πνεύμα προχωρούμε σε αυτές αλλαγές».

Επανέλαβε δε ότι «είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα του συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους που απειλεί την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος και την ίδια την κοινωνία και οικονομία αν δεν βρούμε μία διέξοδο να διακανονιστούν τα χρέη». «Υπάρχει ο κίνδυνος, αλλά υπάρχει και ηθική της δεύτερης ευκαιρίας», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.