Πρόστιμα συνολικού ύψους 80.000 ευρώ επέβαλε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στους τηλεοπτικούς σταθμούς STAR και ALPHA. Το ποσό των 20.000 ευρώ επιβλήθηκε στο κανάλι της Νέας Κηφισιάς για το reality μόδας «Greece’s Next Top Model», το οποίο συνοδεύεται από αλλαγή σήμανσης του προγράμματος. Το πρόστιμο αφορά στην ποιότητα της εκπομπής και συγκεκριμένα των δύο πρώτων επεισοδίων που εξέτασε το Συμβούλιο, ενώ πλέον η σήμανσή της περνά από την κατηγορία της επιθυμητής γονικής συναίνεσης στην κατηγορία της απαραίτητης γονικής συναίνεσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παρόλο που το reality δεν θα αλλάξει ώρα προβολής ωστόσο ο σταθμός δεν θα μπορεί να προβάλλει πριν τις 21.00 σχετικά τρέιλερ. Ταυτόχρονα απαγορεύεται και η αναπαραγωγή αποσπασμάτων από άλλες εκπομπές πριν τις νυχτερινές ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά μόνο στα δύο πρώτα επεισόδια του reality μόδας, ενώ όπως ανέφερε σε σχετική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου κ. Ροδόλφος Μορώνης έχει ανοίξει φάκελος με καταγγελίες και για τα υπόλοιπα επεισόδια του προγράμματος.

Οσον αφορά τον ALPHA επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ για σχόλιο του δημοσιογράφου Δήμου Βερύκιου που ειπώθηκε στην εκπομπή Happy Day, καθημερινά η ραδιοφωνική εκπομπή του δημοσιογράφου συνδέεται με την τηλεόραση του ALPHA, στις 24 Νοεμβρίου 2017 για παράνομη μεταφορά πετρελαίου.

Όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου το πρόστιμο επιβλήθηκε για τέσσερις παραβάσεις: πρώτον, δεν δόθηκε στην εταιρεία που κατηγορήθηκε να απαντήσει, δεύτερον, για προσβολή της εταιρείας, τρίτον για ρατσισμό και τέταρτον για παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

 Επίσης επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ συνολικά σε δύο εκπομπές του τηλεοπτικού σταθμού Βεργίνα TV για δυσφήμηση του νομικού προσώπου της γαλακτοβιομηχανίας Βόλου.

 Συνεχίζονται οι απειλές για το πρόστιμο στο ΑΡΤ

Και δεύτερη απειλητική επιστολή έφθασε εχθές, Δευτέρα, στα γραφεία της Ανεξάρτητης Αρχής και πάλι μέσω Fax. Αγνωστοι απειλούν τα μέλη του ΔΣ του Συμβουλίου μετά την επιβολή προστίμου ύψους 150.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ για την προβολή γκάλοπ σχετικά με την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Μορώνης και οι δύο επιστολές έχουν δοθεί στην αστυνομία και στην εισαγγελία ώστε να πράξουν τα δέοντα. Ερωτηθείς εάν έχουν ζητήσει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, απάντησε ότι αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να εξετάσει η αστυνομία.

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η συμφωνία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ – Alpha

 Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατατέθηκε η σύμβαση συμφωνίας της Motor Oil με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, η οποία με τη σειρά της ζήτησε τη γνώμη του ΕΣΡ. Ωστόσο επίσημη ενημέρωση για την μεταβίβαση των μετοχών δεν έχει φτάσει, μέχρι αυτή την ώρα, στα γραφεία της Ανεξάρτητης Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο ανακοινώθηκε η εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου του Alpha από την Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη.

Ανάκληση ραδιοφωνικών αδειών

Την ανάκληση της άδειας ραδιοφωνικών σταθμών της επαρχίας, οι οποίοι έχουν πάψει να λειτουργούν, αποφάσισαν τα μέλη του ΕΣΡ κατά τη διάρκειας της σημερινής τους συνεδρίασης. Πρόκειται για τους σταθμούς Hot και Planet στην Κοζάνη, την Ελεύθερη Ραδιοφωνία Κεφαλονιάς, το κανάλι δέλτα της Χίου, το Stereo channel fm της  Αιτωλοακαρνανίας και τον night fm Έβρου.