Μία απόφαση ανάσα που θα ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank, σε μία περίοδο γενικευμένης αμφισβήτησης του εγχώριου κλάδου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων χωρίς την ανάγκη μίας νέας ανακεφαλαιοποίησης, θα ανακοινώσει το πρωί της Δευτέρας η διοίκηση της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασιστεί η συγχώνευση της Eurobank με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Grivalia, η οποία ελέγχεται κατά 52% από τον βασικό μέτοχο της τράπεζας, την Fairfax.

Πρόκειται για θυγατρική που είχε πουλήσει η Eurobank στη Fairfax την περασμένη χρονιά, στο πλαίσιο του σχεδίου αποεπένδυσής της από μη τραπεζικές δραστηριότητες.

Εφόσον προχωρήσει η συγχώνευση των δύο εταιρειών, ο όμιλος Eurobank θα ενισχυθεί τόσο από τα κεφάλαια της Grivalia, που υπολογίζονται στα 900 εκατ. ευρώ, όσο και από την ετήσια κερδοφορία της.

Η συναλλαγή θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα με ανταλλαγή μετοχών, γεγονός που θα ενδεχομένως να οδηγήσει ακόμη και στο διπλασιασμό του ποσοστού της Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται σε 17% περίπου.

Με τον τρόπο αυτό ο βασικός μέτοχος της τράπεζας δίνει νέα ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της και τη στηρίζει εμπράκτως, ενισχύοντας τα κεφαλαιακά της αποθέματα ως μέσο για την επανασύνδεση με τις αγορές, την στήριξη της ελληνικής οικονομίας μέσω νέων δανειοδοτήσεων και την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της.

Τα μεγέθη της Grivalia

Τα καθαρά κέρδη της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ για το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανήλθαν στα 29,7 εκατ. ευρώ έναντι 28,0 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου παρουσιάζοντας αύξηση 6%.

Τα λειτουργικά κέρδη, μη συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων από αποτίμηση ανήλθαν στα 27,0 εκατ. ευρώ έναντι 25,3 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Τα διαθέσιμα του Ομίλου την 30η Ιουνίου 2018 ανήλθαν σε 58 εκατ. ευρώ από 54 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2017 και οι δανειακές υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν σε 179 εκατ. ευρώ από 138 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Την 30η Ιουνίου 2018, η Εσωτερική Αξία του Ομίλου (NAV) ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ ή 8,88 ανά μετοχή. Εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών, η Εσωτερική Αξία του Ομίλου (NAV) ανέρχεται σε 9,26 ανά μετοχή.

Η Grivalia διαθέτει ακίνητα συνολικής εμπορικής αξίας 984 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει 110 ακίνητα στην Ελλάδα, συνολικής επιφάνειας 826.620 τ.μ. και εμπορικής αξίας 897,2 εκατ. ευρώ, 3 ακίνητα στην Ρουμανία εμπορικής αξίας 72,2 εκατ. ευρώ και 2 ακίνητα στη Σερβία εμπορικής αξίας 14 εκατ. ευρώ.