Οι τοξικολογικές εξετάσεις του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν -σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα τουλάχιστον στοιχεία – με απόλυτο τρόπο ότι είχε προχωρήσει σε «μοιραία» χρήση ναρκωτικών ή άλλων ουσιών πριν το δραματικό θάνατό του τον περασμένο Σεπτέμβριο στην διάρκεια εισβολής του σε κοσμηματοπωλείο της Αθήνας!

Αυτό φαίνεται να προκύπτει από αρχικές πληροφορίες (σσ: δεν έχουν επαληθευθεί πλήρως) πραγματογνωμόνων και άλλων που χειρίσθηκαν το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό. Σύμφωνα με με τις ίδιες πληροφορίες γι αυτά τα ανεπίσημα ευρήματα έχουν ενημερωθεί άτομα του περιβάλλοντος του 33χρονου ακτιβιστή ενώ αναμένεται σε δεύτερη φάση και εκτεταμένη ενημέρωση αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Το τελικό πόρισμα των ιατροδικαστών μαζί με τις ιατροδικαστικές εξετάσεις αναμένεται να παραδοθεί το επόμενο τριήμερο.

Σε περίπτωση που προκύψει και επισήμως κάτι τέτοιο (σσ: για ασαφή ευρήματα των τοξικολογικών εξετάσεων ) φαίνεται να κλονίζεται το σενάριο για θάνατο του 33χρονου με κύρια αιτία την χρήση ναρκωτικών όπως υποστήριζαν πολλά στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη και άλλοι. Κι έτσι θα δημιουργηθούν νέα ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου του κι αν τελικώς οφείλονται στα κτυπήματα που είχε δεχθεί σε συνδυασμό και με το σοκ από την συνολική εξέλιξη του περιστατικού.

Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου όταν ο 33χρονος κλειδώθηκε μέσα στο κοσμηματοπωλείο στην πλατεία Κάνιγγος, υπό συνθήκες οι οποίες ερευνώνται κι αρχικώς φαίνεται να δέχθηκε κτυπήματα από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος κι έναν ακόμη ιδιώτη που είναι ήδη κατηγορούμενοι για την υπόθεση. Στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε από ομάδα αστυνομικών. Σημειώνεται ότι για τη διαχείριση του περιστατικού από την ΕΛ.ΑΣ έχει ασκηθεί εσωτερική κριτική κι έχει υπάρξει αναζήτηση ευθυνών.

Από τις αρχικές ιατροδικαστικές εξετάσεις εκτιμήθηκε ότι ο θάνατός του δεν οφείλεται στον ξυλοδαρμό του και κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική η τοξικολογική εξέταση. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες και στο πόρισμα της ιστολογικής εξέτασης που εκδόθηκε προ μερικών ημερών δεν διαπιστώνεται βλάβη στη καρδιά ή άλλο ζωτικό όργανο. Στον φάκελό που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ κι απεστάλη προ 10 ημερών στις δικαστικές αρχές φέρεται να περιέχεται η κατάθεση μιας φίλης του 33χρονου που αναφέρθηκε «σε προβλήματα υγείας που δήλωνε ότι αντιμετώπιζε ο Ζακ Κωστόπουλος ύστερα και από ιατρικές εξετάσεις που είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα».