«Η αύξηση του παρονομαστή, δηλαδή  του ΑΕΠ, είναι και ο μόνος ασφαλής δρόμος για να μειωθεί το μερίδιο των συντάξεων ως ποσοστό του ΑΕΠ, χωρίς απαραίτητα να μειωθούν οι ίδιες οι συντάξεις σε μια χώρα που γερνάει.  Διαφορετικά θα τρώμε από τις σάρκες μας και θα μοιράζουμε υποσχέσεις για συντάξεις, μισθούς, κ.λπ χωρίς αντίκρισμα». Το μήνυμα αυτό μετέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, κ. Άκης Σκέρτσος  σε σημερινή του ραδιοφωνική συνέντευξη.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, στο πρόσφατο μηνιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ δεν πήρε καμία θέση για περικοπή των συντάξεων. «Αυτό που απλά κάναμε ήταν να εκθέσουμε τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας και τις δύσκολες επιλογές που συνεπάγονται. Η Ελληνική οικονομία εξέρχεται από 10 χρόνια ύφεσης βαριά τραυματισμένη. Έχει πολλά και σημαντικά βαρίδια στα πόδια της τα οποία δεν μπορεί να κρύβει μονίμως. Αποεπένδυση, υπερχρέωση, υπολειτουργία τραπεζικού συστήματος, δημογραφική γήρανση, brain drain, υπερφορολόγηση, μεγάλο εμπορικό έλλειμμα».

Όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, είμαστε πλέον εκτεθειμένοι στις αγορές, οι οποίες και  αξιολογούν τη χώρα με βάση τα βασικά οικονομικά  μεγέθη και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Εάν αρχίσουμε, στο πλαίσιο ενός προεκλογικού ανταγωνισμού,  να ξηλώνουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευθεί, τότε θα αρχίσει η αμφισβήτηση από το εξωτερικό και η Ελλάδα θα μπει σε νέες περιπέτειες.

Σήμερα, η ελληνική οικονομία δεν έχει απεριόριστες επιλογές. Αντιθέτως έχει περιορισμένους πόρους να διαχειριστεί και να κατανείμει μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Η συζήτηση περί συντάξεων είναι προεκλογική και δεν μας αφορά.  Αυτό που μας αφορά είναι η παραγωγή και η ανάπτυξη,  η αύξηση της πίτας, το πώς θα κάνουμε ελκυστική τη χώρα μας  από άποψη επενδύσεων και θα αποφύγουμε το brain drain, γιατί είμαστε μια χώρα που γερνάει – αυτή είναι η συζήτηση που οφείλουμε να κάνουμε, πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος.

«Σε μια κοινωνία κάθε ομάδα έχει το δικό της δίκαιο. Υπάρχει το δίκαιο των συνταξιούχων, υπάρχει το δίκαιο των εργαζομένων, το δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων κλπ.  Είναι δίκαιο πχ. το 66% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα να εισπράττουν μηνιαίους μισθούς κάτω από €1.000 ενώ η μέση σύνταξη γήρατος βρίσκεται στα 972 ευρώ και ενώ οι νεότεροι συνταξιούχοι εισπράττουν ακόμη υψηλότερη σύνταξη από τους γηραιότερους»;  αναρωτήθηκε ο κ. Σκέρτσος.