Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γουατεμάλας διέταξε την Κυριακή την κυβέρνηση της χώρας να επιτρέψει στον επικεφαλής ερευνητή μιας επιτροπής που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί persona non grata από τον πρόεδρο Τζίμι Μοράλες, να επιστρέψει στη χώρα.

Η απόφαση αυτή αποκαλύφθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής και βασίζεται στη συμφωνία του 2006 με την οποία δημιουργήθηκε η Διεθνής Επιτροπή Εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG), η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Ο Μοράλες είχε ανακηρύξει ανεπιθύμητο πρόσωπο τον Ιβάν Βελάσκες και του απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα την 4η Σεπτεμβρίου, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας.

Ο Βελάσκες είχε αξιώσει τον Αύγουστο να αρθεί η ασυλία του Τζίμι Μοράλες, προκειμένου οι εισαγγελείς να μπορέσουν να διενεργήσουν έρευνα για τις φερόμενες παρανομίες στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2015.

Σύμφωνα με τη CICIG, η προέλευση 600.000 δολαρίων που δαπανήθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας του Τζίμι Μοράλες το 2015 είναι μέχρι και σήμερα άγνωστη.

Η απόφαση του Μοράλες να διαλύσει την CICIG και να απαγορεύσει στον Βελάσκες την είσοδο στη χώρα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και διαδηλώσεις στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα θεωρηθεί οριστική έπειτα από 48 ώρες, αφού τα μέλη του ακούσουν τα όποια αντεπιχειρήματα της κυβέρνησης, διευκρίνισε εκπρόσωπός του.

Η CICIG είχε ήδη συμβάλει καθοριστικά στις έρευνες που οδήγησαν εντέλει στην πτώση ενός προκατόχου του Μοράλες, του — εγκλείστου στη φυλακή πλέον — Ότο Πέρες Μολίνα, εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς.

Η Επιτροπή σημείωσε ότι ο Βελάσκες εργάζεται στη Νέα Υόρκη και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης στη δικαιοσύνη της Γουατεμάλας. «Ελπίζουμε, δοθείσης της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να μπορέσει σύντομα να επιστρέψει στη Γουατεμάλα», είπε εκπρόσωπος της CICIG.