Οι τεχνολογικοί γίγαντες απειλούν τη δημοκρατία

Δύο στους τρεις πολίτες πιστεύουν ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν περισσότερη δύναμη από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι αποτελούν «κίνδυνο» για τη δημοκρατία.

Η έρευνα έγινε σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία, Ελλάδα εν όψει της ψηφοφορίας που θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο στις 12/9 για την οδηγία περί πνευματικών δικαιωμάτων
Δύο στους τρεις πολίτες πιστεύουν ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν περισσότερη δύναμη από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι αποτελούν «κίνδυνο» για τη δημοκρατία. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από δημοσκόπηση που έγινε σε 8 ευρωπαϊκές χώρες (και στην Ελλάδα). Από τη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ότι οι ευρωπαίοι πολίτες είναι δυναμικά υπέρ της αναγνώρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των media και των δημιουργών.
Πιο αναλυτικά, τo 67% των πολιτών οκτώ ευρωπαϊκών χωρών (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) θεωρούν ότι οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες (Google, Facebook, Amazon κ.τ.λ.) είναι πιο ισχυροί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το 61% ότι αποτελούν κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.
Η έρευνα έγινε σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία, Ελλάδα εν όψει της ψηφοφορίας που θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο στις 12/9 για την Οδηγία περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Οι Ελληνες είναι ανάμεσα στους πιο προβληματισμένους για τη δύναμη των τεχνολογικών εταιρειών: εμφανίζουν το πιο υψηλό ποσοστό συμφωνίας στο ότι θα έπρεπε να υιοθετηθεί πιο δίκαιη αμοιβή για τους δημιουργούς (συγγραφείς, μουσικούς κ.λπ.) και το πιο υψηλό ποσοστό υπέρ της αποζημίωσης των μέσων επικοινωνίας όταν χρησιμοποιείται η δημοσιογραφική τους ύλη.

Ευρώπη για τους δημιουργούς

Η δημοσκόπηση έγινε στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ευρώπη για τους Δημιουργούς» και δείχνει ότι ένας συντριπτικός αριθμός ερωτηθέντων (87%) υποστηρίζει τη θέσπιση νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, με το 37% των ερωτηθέντων να τάσσεται έντονα υπέρ (οι Ελληνες είναι θετικοί κατά 92%).
Η ηλεκτρονική δημοσκόπηση από τη Harris Interactive απευθύνθηκε σε 6.600 πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών στις οκτώ χώρες που διαθέτουν το 60% περίπου των ευρωβουλευτών και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συζήτηση για την οδηγία για το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας.
«Αυτά τα αποτελέσματα είναι απίστευτα εντυπωσιακά. Πρόκειται για μια έκκληση προς τους ευρωβουλευτές, εν όψει της ψηφοφορίας της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Πνευματική Ιδιοκτησία στις 12 Σεπτεμβρίου. Η ισορροπία δυνάμεων πρέπει να μετατοπιστεί υπέρ των δημιουργών και των πολιτών» δήλωσε η Véronique Desbrosses, γενική διευθύντρια, στον Ευρωπαϊκό Ομιλο Συλλόγων Συγγραφέων και Συνθετών (GESAC). «Οι ευρωβουλευτές έχουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα χέρια τους. Οι άνθρωποι έχουν μιλήσει, τώρα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ενεργήσουν στη πράξη» συμπλήρωσε.
Επιπλέον, αξιοσημείωτες πληροφορίες από τη δημοσκόπηση περιλαμβάνουν:
– Το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι πλατφόρμες του Διαδικτύου δεν μοιράζονται δίκαια τα έσοδα με τους δημιουργούς περιεχομένου, των οποίων το περιεχόμενο εμφανίζεται στους ιστοτόπους τους, ενώ οι έλληνες ερωτηθέντες (63%) δηλώνουν έντονα ότι ο σημερινός καταμερισμός εσόδων είναι άδικος.
– Το 86% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι πλατφόρμες θα πρέπει να αμείβουν καλύτερα τις οργανώσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
– Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που διεξήχθη ποτέ για να διερευνηθεί η επιρροή των παγκόσμιων τεχνολογικών γιγάντων στη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ευρώπη. «Τα στοιχεία υπογραμμίζουν σαφώς ότι οι πολίτες περιμένουν δράση» δήλωσε ο Jean-Daniel Lévy, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Harris Interactive.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 24 και 30 Αυγούστου 2018 και στην Ελλάδα έγινε σε δείγμα 800 ατόμων.

Η καμπάνια

Η «Ευρώπη για τους Δημιουργούς» συγκεντρώνει τους πολίτες, τους δημιουργούς και τις οργανώσεις που δεσμεύονται να πολεμήσουν υπέρ της Οδηγίας περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Αντιπροσωπεύει τους ευρωπαίους δημιουργούς και τους κατόχους δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων συγγραφέων, συνθετών, μουσικών, τραγουδιστών, ζωγράφων, γλυπτών, διευθυντών, παραγωγών, δημοσιογράφων, συγγραφέων, επιστημόνων και ακαδημαϊκών, υπεύθυνων για περισσότερες από 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τη Δημιουργική Βιομηχανία.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk