• Αναζήτηση
 • Πορεία υγειονομικών την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, ενόψει ΔΕΘ

  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ανοίγει το «χορό» των κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην 83η ΔΕΘ.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Στάση εργασίας έως τις 13.00 στην Αττική και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στην περιφέρεια πραγματοποιεί σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με σύνθημα την αποχή από την αξιολόγηση. Τετάρτη 11 Οκτώβρη 2017. (EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) (File: EV_GP_POEDHN_APERGIA_25.jpg )

  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ανοίγει το «χορό» των κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην 83η ΔΕΘ.

  Συγκεκριμένα, αύριο Παρασκευή στις 08:00 το πρωί, η ΠΟΕΔΗΝ θα πραγματοποιήσει πορεία από το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και διερχόμενη από όλα τα κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης θα καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

  Η κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και διαμαρτυριών που θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα επίσημα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

  Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει την τραγική κατάσταση που παρουσιάζουν οι δομές δημόσιας υγείας της Βόρειας Ελλάδας:

  ΓΝΘ Ιπποκράτειο: Έλλειψη προσωπικού όλων των κλάδων που φτάνει 35%. Από τις 9 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν μόνο 5 λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού.

  ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ: Έλλειψη κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Υποχρηματοδότηση με αποτέλεσμα παλαιό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ανεπαρκή κτιριακή συντήρηση. Απλήρωτες οι δεδουλευμένες νυχτερινές ώρες και αργίες των εργαζομένων από τον μήνα Απρίλιο.

  ΓΝ ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ: Στο νοσοκομείο η έλλειψη φυλακών υποκαταστάθηκε από 5 νοσηλευτές για πλημμελή φύλαξη κατόπιν έκκλησης της υποδιοικήτριας. Απλήρωτες οι δεδουλευμένες νυχτερινές  ώρες και αργίες των εργαζομένων από τον Απρίλιο.

  ΓΝΘ Παπαγεωργίου.: Από τις 14 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν οι 12 λόγω ελλείψεως νοσηλευτικού προσωπικού που φτάνει το 25% (350 κενά). Οκτώ κρεβάτια ΜΕΘ κλειστά. Οφείλονται άδειες και πολλά ρεπό.

  ΓΝΘ Παπανικολάου: Μεγάλη η έλλειψη προσωπικού όλων των κλάδων. Για τη λειτουργία των χειρουργείων καλούν προσωπικό από άδεια ή ρεπό. Η Τεχνική υπηρεσία είναι αποδεκατισμένη.

  ΓΝΘ  ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 40% οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, 70% στην τεχνική υπηρεσία. Μειωμένη χρηματοδότηση ειδικότερα στην καθαριότητα που είναι ανεπαρκής. Άμεση ανάγκη για προμήθεια Μαγνητικού Τομογράφου, και αντικατάστασης του παλιού Αξονικού.

  ΓΝΘ  ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Στο νοσοκομείο υπάρχει δωρεά  1,5 εκατομμύριο ευρώ, ωστόσο δεν αποδεσμεύονται χρήματα για επισκευές σε σοβαρά προβλήματα, όπως οι διαρροές νερού μέσα στην παθολογική κλινική από την οροφή, καθώς και σε όλη την παλιά πτέρυγα. Αποδεκατισμένη τεχνική υπηρεσία, ελλείψεις σε νοσηλευτικό, διοικητικούς υπαλλήλους. Μια μόνο φυσιοθεραπεύτρια από τους 5 που προβλέπονται. Από τα 8 κρεβάτια ΜΕΘ λειτουργούν 6 λόγω ότι οι αναπνευστήρες είναι πολύ παλιοί.

  ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πολύ χαμηλή χρηματοδότηση για την υλικοτεχνική συντήρηση. Σίτιση ασθενών, λόγω έλλειψης χρημάτων, επτά ημέρες μόνο λαχανικά χωρίς κρέας. Χωρίς κλιματισμό οι θάλαμοι ασθενών, χωρίς καύσιμα για θέρμανση το χειμώνα. Μεγάλη η έλλειψη στο νοσηλευτικό προσωπικό και στην κάλυψη των ωραρίων.

  ΓΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Δε λειτουργεί η Παιδιατρική λόγω έλλειψης παιδιάτρου και δε γίνονται τοκετοί λόγω έλλειψης Γυναικολόγων-Μαιευτήρων.

  ΓΝ ΚΙΛΚΙΣ: Σοβαρές οι ελλείψεις σε ιατρικό και προσωπικό όλων των κλάδων. Κλειστή η Γναθοχειρουργική, αφού ο γιατρός μετακινήθηκε στο Ιπποκράτειο. Κλειστή η Ουρολογική,  δε λειτουργεί ο Αξονικός (έλλειψη γιατρών και τεχνολόγων-χειριστών). Ενώ ο οργανισμός προβλέπει 3 κρεβάτια ΜΕΘ, δεν υπάρχουν. Τα χειρουργεία υπολειτουργούν. Σοβαρά προβλήματα στις δευτερογενείς μετακινήσεις ασθενών με εξιτήριο που χρήζουν μεταφορά με ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα να παραμένουν στο νοσοκομείο και να αυξάνεται η ταλαιπωρία των ασθενών και το κόστος νοσηλείας τους.

  ΓΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΑΣ: Ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, δεν υπάρχει Γυναικολόγος. Ένας παιδίατρος μόνο που δεν καλύπτει τα πρωινά ιατρεία. Ένας μόνο Παθολόγος. Εφημερίες κάνουν μόνο οι γενικοί γιατροί, οι οποίοι δεν κάνουν εισαγωγές και στέλνουν τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία. Δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι. Σοβαρή η έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων. Προσλήφθηκαν 5 υπάλληλοι με ΑΣΕΠ και έφυγαν με μετάταξη με το νόμο για την εντοπιότητα. Δεν υπάρχει Αξονικός Τομογράφος.

  ΓΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ: Εφημερεύει καθημερινά, καλύπτει και ανάγκες του Νοσοκομείου Καστοριάς και Φλώρινας. Μεγάλη η έλλειψη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η καθαριότητα είναι ανεπαρκής κι όχι όλο το 24ωρο. Παλαιός κι ελλιπής υλικοτεχνολογικός εξοπλισμός καθώς κι έλλειψη υλικοτεχνικής συντήρησης λόγω μειωμένης χρηματοδότησης. Η Μονάδα Χημειοθεραπείας έχει μόνο έναν επικουρικό γιατρό. Η αιμοδοσία δεν έχει μονάδα αιμοπεταλίων για τη ΜΕΘ και τα ογκολογικά.

  ΓΝ ΣΕΡΡΩΝ: Η Ψυχιατρική Κλινική βρίσκεται εκτός νοσοκομείου (στο παλιό νοσοκομείο) με αποτέλεσμα να έχει προβλήματα με κινδύνους για το προσωπικό επειδή δέχεται ασθενείς με εισαγγελική (ένα γεγονός  στις 3/9/2018 το βράδυ, που  ασθενής με χειροπέδες επιτέθηκε στο νοσηλευτή βάρδιας και τον χτύπησε στα πόδια). Μειωμένη χρηματοδότηση του νοσοκομείου, ελλιπής φύλαξη. Τα προγράμματα της νοσηλευτικής βγαίνουν με προσωπικό ασφαλείας. Οι υπηρεσίες της τεχνικής γίνονται από εξωτερικά συνεργεία λόγω έλλειψης προσωπικού. Ιδιωτικοποίηση των υποστηρικτικών υπηρεσιών.

  ΓΝ ΒΕΡΟΙΑΣ: Η Μαιευτική Κλινική δεν εφημερεύει, λόγω έλλειψης Μαιευτήρων (2 ιατροί είναι μόνο). Ζητείται από τις Μαίες να εφημερεύουν χωρίς γιατρό. Οι πολίτες πρέπει να απευθυνθούν αναγκαστικά σε ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές κλινικές. Μείωση των χειρουργείων, δύο αίθουσες υπολειτουργούν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων (1 μόνιμος – 1 επικουρικός). Η νέα πτέρυγα που κατασκευάζεται για αυτόνομα ΤΕΠ καθυστερεί πολύ με αποτέλεσμα να συστεγάζονται επείγοντα και τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

  ΓΝ ΝΑΟΥΣΑΣ: Παρά τις κινητοποιήσεις το νοσοκομείο εφημερεύει με γενικούς ιατρούς.Ένας μόνο Παθολόγος, αξονικός τομογράφος δεν υπάρχει και το προσωπικό με μεγάλη ευκολία μετακινείται από τη διοίκηση στο νοσοκομείο της Βέροιας αποδυναμώνοντας όλο και περισσότερο το νοσοκομείο της Νάουσας. Ο ένας μόνιμος Γυναικολόγος μετακινείται στο νοσοκομείο της Βέροιας για να καλύψει την κλινική. Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος.

  ΓΝ ΕΔΕΣΣΑΣ: Έκλεισε η Μαιευτική δύο εβδομάδες για να πάρει άδεια η μια γιατρός.

  ΚΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ: Έχει μεγάλη κίνηση ασθενών λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας  της περιοχής για τα λουτρά Πόζαρ ωστόσο, δεν χρηματοδοτείται για συντήρηση και στελέχωση. Δεν συντηρούνται τα ασθενοφόρα, δεν έχει θέρμανση, κλιματισμό, προβλήματα με υδραυλικές διαρροές, υγρασίες παντού κ.λπ. Ανύπαρκτα τα μηχανήματα στο μικροβιολογικό εργαστήριο, οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν σε ιδιώτες. Ακτινολογικό με αναθυμιάσεις και κρύο. Ελλιπέστατη καθαριότητα. Λόγω έλλειψης οι γιατροί από τα περιφερικά ιατρεία εφημερεύουν από τις 8 πμ στο Κέντρο Υγείας αντί στις 3 μμ με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν τα περιφερειακά ιατρεία.

  ΓΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: Πέντε χρόνια κλειστός ο αξονικός τομογράφος λόγω βλάβης. Μεγάλη η έλλειψη των ιατρών με αποτέλεσμα οι πολίτες να μετακινούνται σε άλλους νομούς ή αναγκαστικά να πληρώνουν ιδιώτες γιατρούς. Σοβαρές ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε προσωπικό φύλαξης  που υπάρχει μόνο στο νυχτερινό ωράριο. Παλιός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Απουσία Αξονικού Τομογράφου (πέρασαν 5 χρόνια από τότε που ανεστάλη η λειτουργία του λόγω βλάβης).
  Διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που προσέρχονται στα ΤΕΠ και στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου αφού αυτό δεν καλύπτει με τις υγειονομικές του υπηρεσίες μόνο τις ανάγκες των 70.000 περίπου κατοίκων του δήμου Πέλλας, αλλά και τους κατοίκους αρκετών πόλεων των όμορων νομών (Χαλκηδόνα, Κουφάλια, Αλεξάνδρεια, Γουμένισσα), λόγω του οδικού δικτύου που διευκολύνει τη γρήγορη πρόσβασή τους σε αυτό με αποτέλεσμα τις αυξημένες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό/φάρμακα και σε Ιατρικό/Νοσηλευτικό Προσωπικό.
  Πλυντήρια και κλίβανος αποστείρωσης χρήζουν αντικατάστασης, διότι δεν λειτουργούν σωστά λόγω παλαιότητάς τους.
  Συνεχείς σοβαρές βλάβες των ανελκυστήρων με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται εργαζόμενοι, συνοδοί και πριν λίγο καιρό είχαμε και τον εγκλωβισμό ασθενούς.
  Έλλειψη Προσωπικού για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, των ασθενών και των εργαζομένων αφού το υπάρχον προσωπικό καλύπτει μόνο τη νυχτερινή βάρδια (ενδεικτικά αναφέρουμε την κλοπή που σημειώθηκε πριν από λίγο καιρό κατά τις πρωινές ώρες σε δύο γυναίκες νοσηλευόμενες στην μαιευτική κλινική).

  ΓΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: Σε Νοσοκομείο που καλύπτει χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τη Χαλκιδική, παραμένει ακόμη μετά 3 χρόνια κλειστή η καινούργια πτέρυγα με εντατική μονάδα 4 κλινών  και τη την πτέρυγα των επειγόντων ιατρείων που συστεγάζονται με τα τακτικά. Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί πρωί.
  Σε όλα τα νοσοκομεία της Μακεδονίας υπάρχουν ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, παλαιωμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και κλειστές κλινικές ΜΕΘ (Παπαγεωργίου 8 κλίνες, Κιλκίς 3, Πολύγυρος 4, Άγιος Δημήτριος 2). Ακόμα βασικές κλινικές νοσοκομείων είναι κλειστές λόγω ελλείψεων ιατρών (Παιδιατρική στη Φλώρινα, Μαιευτική στη Βέροια, Μαιευτική στην Έδεσα, Παθολογική στη Νάουσα, Ουρολογική στη Γουμένισσα που δεν έχει γυναικολόγο κ.α.).

   

   

   

   

  Κοινωνία