• Αναζήτηση
 • Ανεστάλη η απεργία της ΠΝΟ – Κανονικά τα δρομολόγια

  Την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Ταξιδιώτες περπατάνε στην προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά , Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018. Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) μετά την αποτυχημένη έκβαση της συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ ΠΝΟ και Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για την ανανέωση για το 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας (File: 19987530.jpg )

  Την άμεση αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης αποφάσισε πριν από λίγο η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της «η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συνήλθε σήμερα προκειμένου να εξετάσει και να εκτιμήσει την όλη κατάσταση από την απεργιακή της κινητοποίηση και την νέα πρόταση του ΣΕΕΝ για χορήγηση αύξησης 2%, τόσο για τη Συλλογική Σύμβαση των Ακτοπλοϊκών όσο και των Μεσογειακών – Τουριστικών πλοίων, για το έτος 2018, αναδρομικά από 1-1-2018, καίτοι με την πρόταση αυτή ικανοποιείται εν μέρει το αίτημα της Ομοσπονδίας για ουσιαστικές αυξήσεις, εντούτοις έχοντας απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών της και επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά ανάλογο θετικό πνεύμα, αποφάσισε την άμεση αναστολή της απεργιακής μας κινητοποίησης.»

  Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι ναυτεργάτες, όμως, παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή, περιμένοντας χειροπιαστές λύσεις από τους κυβερνώντες και την εργοδοσία για την επίλυση και των λοιπών προβλημάτων του κλάδου σύμφωνα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας.

  Τα κοινωνικοασφαλιστικά και τα θέματα των μειωμένων συνθέσεων, καθώς και τα αμιγώς εργασιακά θέματα, (όπως αναλύονται στα εξώδικα και τα δελτία τύπου της Ομοσπονδίας μας), παραμένουν στην πρώτη γραμμή και απαιτούν άμεσες λύσεις. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα πληρώματα των πλοίων και όλους τους ναυτεργάτες οι οποίοι μαζικά, αγωνιστικά και δυναμικά ύψωσαν το ανάστημα τους συσπειρωμένοι γύρω από τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας για την επιτυχία της απεργιακής μας κινητοποίησης».

  Δήλωση του Φ. Κουβέλη

  Με αφορμή τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Η συμφωνία που επήλθε μετά από συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για αύξηση των αποδοχών των ναυτικών αποτελεί τη δημοκρατική πραγματικότητα για τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της Ναυτιλίας και αναδεικνύει τη σημαντικότητα τόσο του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

  Επίσης σε ανάρτησή του στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός ανέφερε: «Οφείλω να ευχαριστήσω όλους τους κοινωνικούς εταίρους που συνέβαλαν στο να βρεθεί μια επιτυχής λύση έτσι ώστε να ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια των πλοίων. Η αύξηση στους μισθούς των ναυτικών είναι μια θετική εξέλιξη που προέκυψε μετά από διαπραγματεύσεις και σηματοδοτεί το μέλλον των συλλογικών συμβάσεων στην μεταμνημονιακή εποχή.»

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk