• Αναζήτηση
 • Σε ήρεμα νερά η παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Ναυτιλίας

  «Αυτό το υπουργείο έχει μπροστά του τεράστιο πεδίο να δημιουργήσει και να αναδείξει τα μεγέθη που καλείται να υπηρετήσει όπως είναι η ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας» σημείωσε ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης στη τελετή παράδοσης παραλαβής στον Πειραιά.

  «Αυτό το υπουργείο έχει μπροστά του τεράστιο πεδίο να δημιουργήσει και να αναδείξει τα μεγέθη που καλείται να υπηρετήσει όπως είναι η ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας» σημείωσε ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης στη τελετή παράδοσης παραλαβής στον Πειραιά.
  «Είναι σημαντικό αυτό που επιτελέστηκε από τον απερχόμενο υπουργό τον κ.Κουρουμπλή σε συνεργασία και με το σημερινό αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας» τόνισε.
  Πρόσθεσε ότι «η χώρα μετά την έξοδό της από την οχτάχρονη  περίοδο των μνημονίων της σκληρής επιτήρησης και εποπτείας που απονεύρωσε σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας μπαίνει σε μια καινούργια πορεία δίκαιης ανάπτυξης αλλά και ανάταξης εκείνων των κοινωνικών στρωμάτων που δεινοπάθησα βαρύτατα τραυματισμένα από την οικονομική κρίση. Οταν ο πρωθυπουργός μου εμπιστεύθηκε τη συγκεκριμένη θέση, επιχειρηματολόγησε υπέρ της σημαντικότητας αυτού του υπουργείου ότι είναι αυτό που μετέχει αποφασιστικά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας και είχε απόλυτα δίκιο» ανέφερε.
  Ο κ. Κουβέλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Λιμενικό Σώμα ότι είναι το διαρκώς εμπόλεμο σώμα σε περίοδο ειρηνική.
  «Γνωρίζω το υψηλό φρόνημα των στελεχών του αλλά και στην εγκατάλειψη στην οποία είχε περιέλθει στο μακρινότερο παρελθόν αλλά και όλα εκείνα που σήμερα προωθούνται και προάγονται προκειμένου  το λιμενικό σώμα να μπορεί να επιτελεί με όσα μέσα του διατίθενται και πρέπει να του διατεθούν» ανέφερε.
  Απο την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι «φεύγω υπερήφανος από αυτό το υπουργείο και την κυβέρνηση, γιατί προσπάθησα να δικαιώσω την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού όπου και αν μου ανέθεσε να διατελέσω έργο».
  Στη συνέχεια, αφού έκανε απολογισμό του έργου του υπουργείου του, ευχαρίστησε όλο το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό τονίζοντας ότι αυτή κυβέρνηση συγκρούστηκε με μικρά μεσαία και μεγάλα ζητήματα, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα και την  αποφασιστικότητα που τη διακατέχει.
  «Φεύγω με τις καλύτερες αναμνήσεις γιατί υπηρετήσαμε με πίστη την πατρίδα και το συμφέρον του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ.Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι «φορείς του ευρύτερου τομέα της ναυτιλίας τοποθετούνται με ικανοποιητικό τρόπο για την έως τώρα συνεργασία».
  Ο κ.Κουρουμπλής είπε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να του αναθέσει ένα άλλο πόστο αυτό του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος στη βουλή, στην τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας, όπου θα υπάρξουν  πολύ μεγάλες αναμετρήσεις σε θέματα, όπως το Σύνταγμα το Μακεδονικό και άλλα ζητήματα.
  Αναφερόμενος στην ρύπανση στον Σαρωνικό από το ναυάγιο του ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ είπε ότι έγινε μια πρωτόγνωρη προσπάθεια με αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας αλλά και  του λιμενικού σώματος και σε 2,5 μήνες καθαρίστηκε η θάλασσα και οι παραλίες από πετρελαιοειδή αλλά και από σκουπίδια παλιά και καινούργια.
  «Οι παραλίες στον Αργοσαρωνικό είναι καλύτερες και καθαρότερες από κάθε άλλη φορά» τόνισε κάνοντας λόγο για «σφοδρότατη και άδικη επίθεση από το μιντιακό σύστημα».
  Για το θέμα της αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει ανάγκη στήριξης από το ναυτικό κεφάλαιο που τροφοδοτείται από ένα τέλος που πληρώνουν οι εφοπλιστές.
  «Το τέλος αυτό έχει να αυξηθεί από το τέλος του 1979» τόνισε και είπε ότι ήδη έχει συντάξει σχετική τροπολογία για αύξησή του έστω και μετά από 40 χρόνια.Είπε ότι θα ζητήσει από τον νέο  υπουργό να προωθήσει αυτή τη διάταξη έπειτα από διάλογο που έχει συμφωνηθεί να γίνει από το υπουργείο και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
  Για την προαναγγελθείσα απεργία της ΠΝΟ της Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου είπε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην ακτοπλοϊα .
  «Η  ακτοπλοϊα έπειτα από 8 χρόνια στασιμότητας στους μισθούς των εργαζομένων της ναυτιλίας πρέπει να κατανοήσει ότι από το μερίδιο της αύξησης της τουριστικής κίνησης αλλά και του μεταφορικού ισοδύναμου πρέπει να δείξει κατανόηση στα ζητήματα της ΠΝΟ» δήλωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί αυτή η απεργία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή όπου η τουριστική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη.»
  «Θεωρώ πως καταφέραμε αρκετά με πολλή δουλειά και προσήλωση στο στόχο της αναβάθμισης της ακτοπλοΐας της προστασία της ναυτεργασίας και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.
  Είπε επιπλέον ότι το υπουργείο σήμερα είναι κοντά στην ολοκλήρωση του στόχου για την υδατική αυτονομία των άνυδρων νησιών αλλά και κάλυψης ακτοπλοϊκών  αναγκών σε άγονες γραμμές για νησιά που για πολλά χρόνια είχαν έντονο πρόβλημα διασύνδεσης.
  Αναφερόμενος στο μεταφορικό ισοδύναμο είπε ότι πρόκειται για μια τομή στη νησιωτικότητα που αποτελούσε πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών.
  Σημειώνεται πως στην τελετή αίσθηση προκάλεσε η απουσία εκπροσώπου της ΠΝΟ.
  Κοινωνία