Για κατάρρευση του συστήματος υγείας κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καταγγέλλοντας ελλείψεις αξονικών τομογράφων στα νοσοκομεία και διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ.

Ως παραδείγμα για την κατάσταση που επικρατεί, η ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρεται στην ταλαιπωρία ενός παιδιού στην Ακράτα Το οποίο τραυματίστηκε στο κεφάλι και χρειαζόταν άμεσα αξονική τομογραφία.

Το παιδί διεκομίσθη αρχικά στα πρώτα δύο νοσοκομεία -Αιγίου και Καραμανδάνειο- όπου ο αξονικός τομογράφος ήταν χαλασμένος. Φτάνοντας στο τρίτο νοσοκομείο έγινε αξονική τομογραφία, όμως δεν υπήρχε νευροχειρούργος.

Το παιδί, με νέα διακομιδή, βρέθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου όπου και διεγνώσθη η κατάστασή του.

«Ταλαιπωρία όχι μόνο από την έλλειψη αξονικών, αλλά και την έλλειψη συντονισμού» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας ότι «50 νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο».

Επίσης, η Ομοσπονδία καταγγέλλει μεγάλες καθυστερήσεις στις δευτερογενείς διακομιδές του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Κιλκίς. «Ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο του Κιλκίς και δεν είναι σε θέση να πάνε σπίτι τους με ιδιωτικό μέσο, δεν έχουν χρήματα να απευθυνθούν σε ιδιωτικό ασθενοφόρο, περιμένουν έως και τρεις ολόκληρες ημέρες μετά το εξιτήριο στις κλινικές του νοσοκομείου για να έρθει ασθενοφόρο να τους παραλάβει» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.