Έκτακτο σχέδιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου ζητά ο ΙΣΑ

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου ζητά να εφαρμοστεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, ενώ εφιστά προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου ζητά να εφαρμοστεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, ενώ εφιστά προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας.

Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ εκφράζει την «έντονη ανησυχία του, για την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου που έχει εξελιχθεί σε μεγάλη υγειονομική απειλή και μάλιστα με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα» ενώ αναφέρει πως το η αύξηση των κρουσμάτων «αποτελεί πλήγμα για την τουριστική ανάπτυξή της».

Ο Σύλλογος συζήτησε το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ στο πλαίσιο της οποίας έγινε λόγος για τις τεράστιες ευθύνες των αρμόδιων αρχών που άφησαν αθωράκιστη τη χώρα.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να ερωτηθούν εξειδικευμένοι επιστήμονες, για τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ειδικά στις αστικές περιοχές καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

Παράλληλα, ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας να ενημερώσει σχετικά με το εάν έχουν γίνει μελέτες σχετικά με την κατανομή του πληθυσμού των κουνουπιών στον αστικό ιστό και να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία προκειμένου να λάβουν μέτρα οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επίσης να ενημερώσει εάν έχει γίνει πρόσφατη καταγραφή των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, ειδικά στις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι οι ψεκασμοί γίνονται πρόχειρα και αποσπασματικά.

Την ίδια στιγμή ο Σύλλογος καλεί την Περιφέρεια Αττικής αλλά και το αρμόδιο υπουργείο να εφαρμόσουν άμεσα έκτακτο ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και να ενημερώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς, για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν .

Καλεί τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να υλοποιήσει έστω και τώρα ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, για τα ατομικά μέτρα προστασίας.

«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι αρμόδιες αρχές αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων και καλούνται εκ των υστέρων να λάβουν μέτρα, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αδυναμίας τους να σχεδιάσουν μια αξιόπιστη εθνική πολιτική πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Η χώρα μας πληρώνει το τίμημα αυτής της ανικανότητας, με την απώλεια ανθρώπινων ζωών» ,σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk