500 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την ανάπτυξη του 5G

Ταχύτητες δεδομένων έως και 50 ή ακόμα και 100 φορές ταχύτερα από τα τρέχοντα δίκτυα 4G και ότι θα χρησιμεύσουν ως κρίσιμη υποδομή για μια σειρά βιομηχανιών υπόσχονται ότι θα προσφέρουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.

Ταχύτητες δεδομένων έως και 50 ή ακόμα και 100 φορές ταχύτερα από τα τρέχοντα δίκτυα 4G και ότι θα χρησιμεύσουν ως κρίσιμη υποδομή για μια σειρά βιομηχανιών υπόσχονται ότι θα προσφέρουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.
Μπορεί η εν λόγω τεχνολογία να βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, όμως η υλοποίησή της θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας και θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας.
Γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών παρόχων να οδηγήσουν την παγκόσμια κούρσα ανάπτυξης των δικτύων επόμενης γενιάς.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε συμφωνία για τη χορήγηση δανείου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, στη φινλανδική Nokia στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.
Το δάνειο από την ΕΤΕπ θα στηρίξει έναν βασικό ευρωπαϊκό φορέα παροχής τεχνολογίας, που επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στην καινοτομία, σε έναν τομέα που μπορεί να παράγει τεχνολογίες οι οποίες επιτρέπουν την καινοτομία και την ανάπτυξη στη Γηραιά Ηπειρο.

«Για να μπορέσει η Ευρώπη να υιοθετήσει πλήρως και να επωφεληθεί από τις νέες τεχνολογίες, χρειάζεται ένα συνεχές επενδυτικό εγχείρημα. Η συμφωνία για τη δανειοδότηση θα συμβάλει στις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης της Nokia σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Jyrki Katainen, υπεύθυνος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, υπεύθυνος για τη δανειοδότηση στη Βόρεια Ευρώπη, κ. Alexander Stubb, τόνισε: «Το 5G αναπτύσσεται γρήγορα, ταχύτερα από ό,τι οι περισσότεροι περίμεναν. Εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για – εξ ολοκλήρου – νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ θα ενισχύσει σημαντικά τις υπάρχουσες ασύρματες εφαρμογές».
Για τον λόγο αυτόν, το δάνειο εξασφαλίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το οποίο αποτελεί τον βραχίονα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, γνωστό και ως «Σχέδιο Γιούνκερ». Το δάνειο, το οποίο επεκτείνει το προφίλ λήξης του χρέους της Nokia, έχει μέσο όρο λήξης περίπου πέντε ετών ύστερα από την εκταμίευση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή της επόμενους 18 μήνες.

«Η χρηματοδότηση αυτή ενισχύει τις ερευνητικές μας προσπάθειες για τη νέα τεχνολογία του 5G και συνεχίζει να δίνει ώθηση στα σχέδιά μας για τις πρώτες υλοποιήσεις της τεχνολογίας 5G» ανέφερε ο CFO της Nokia, κ. Kristian Pullola.

H 5G τεχνολογία

Η τεχνολογία 5G αναμένεται να προσφέρει πιο γρήγορες ταχύτητες, μαζική συνδεσιμότητα, διάρκεια ζωής μπαταρίας 10 ετών για τους αισθητήρες, υπερσύγχρονα και αξιόπιστα δίκτυα για τους χρήστες. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας και επαυξημένης πραγματικότητας, οχήματα χωρίς οδηγούς, ιατρική παρακολούθηση, προηγμένες υπηρεσίες βιομηχανικού αυτοματισμού και τις εφαρμογές που απαιτούν ταχύτητα και αξιοπιστία της σύνδεσης.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk