Πρώτο ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα εγκρίθηκε το ευρωπαϊκό έργο «Tilos», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Horizon 2020», εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 11 εκατ. ευρώ, και το οποίο καθιστά την Τήλο ως το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας.
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία έρευνας και ανάπτυξης, καθώς η εγκατάσταση ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγεται και καταναλώνεται η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο νησί.
Το έργο έχει εθνική ταυτότητα με συντονιστή το Τεχνολογικό Ιδρυμα Πειραιά και με εταίρους όπως η ιδιωτική εταιρεία EUNICE, ο διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου ΔΕΔΔΗΕ και το WWF Ελλάς, ενώ παράλληλα αποτελεί πολυεθνική προσπάθεια με τη συμμετοχή 13 εταίρων από 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).
Στο πλαίσιο του «Tilos» περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και εγκατάσταση του πρώτου υβριδικού σταθμού στην Ελλάδα, ο οποίος συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τη βοήθεια μιας ανεμογεννήτριας και ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες.
Με την ολοκλήρωσή του το έργο θα διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το τοπικό ενεργειακό σύστημα, στοχεύοντας σε μελλοντική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα καλύπτει το 100% των τοπικών αναγκών, ενώ παράλληλα θα δύναται να ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών.


Οφέλη και για τον τουρισμό

Αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες το «Tilos» επιτυγχάνει άμεσα και σημαντικά οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την οικονομία, καθώς το έργο μεγιστοποιεί την παραγωγή ενέργειας με βιώσιμο τρόπο, εξασφαλίζοντας έτσι την ενεργειακή αυτονομία του νησιού, και πετυχαίνοντας χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή, μεγαλύτερη ευστάθεια συστήματος και σαφώς μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα, ενώ ανεξαρτητοποιεί τη χώρα από εισαγόμενες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, η περίσσεια ενέργεια θα μπορεί μέσω έξυπνης διαχείρισης να προσφερθεί και για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων για τοπικές μεταφορές.
Οπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, σημαντικά είναι τα οφέλη και για τον κλάδο του τουρισμού. «Η λύση που προτείνει το έργο «Tilos» ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών του Αιγαίου, δίνει διέξοδο σε ενεργειακά διλήμματα χρόνων και αποτελεί πρότυπο για όλη την υπόλοιπη Μεσόγειο» σημειώνει.
Σύμφωνα με το WWF Ελλάς, το έργο θα ανοίξει μια νέα εποχή για τη νησιωτικότητα, καθώς οι λύσεις που προσφέρει δίνουν απάντηση σε προβλήματα διασύνδεσης και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και την απεξάρτηση από το πετρέλαιο. Στο πρόγραμμα «Tilos» εμπλέκονται 13 εταίροι από 7 ευρωπαϊκές χώρες.

HeliosPlus