• Αναζήτηση
 • Υπεγράφη η συμφωνία ΔΕΠΑ – Shell

  Υπογράφεται σήμερα το μεσημέρι η συμφωνία ΔΕΠΑ – Shell. Ήδη στελέχη της ολλανδικής πολυεθνικής βρίσκονται στα γραφεία της ΔΕΠΑ στο Ηράκλειο για τις τελικές υπογραφές.

  Υπεγράφη σήμερα, Παρασκευή,  το μεσημέρι η συμφωνία ΔΕΠΑ – Shell. Στελέχη της ολλανδικής πολυεθνικής παραβρέθηκαν στα γραφεία της ΔΕΠΑ στο Ηράκλειο για τις τελικές υπογραφές. Οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) είχαν εγκρίνει στη Γενική Συνέλευση στις 4 Ιουλίου την εξαγορά των μεριδίων (49%) της πολυεθνικής στις Εταιρείες Παροχής και Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής) έναντι 39 εκατ. ευρώ και 111 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

  Ωστόσο, οι τίτλοι τέλους στο “θρίλερ” που εξελισσόταν από τις αρχές του έτους, θα πέσουν οριστικά αφού το ντιλ πάρει και την τελική έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο σχετικός φάκελλος θα κατατεθεί από τη ΔΕΠΑ εντός της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο, εν όψει και των θερινών διακοπών, η Επιτροπή δεν αναμένεται να πάρει την τελική της απόφαση πριν από τον Σεπτέμβριο.

  Τότε ουσιαστικά θα “ξεκλειδώνει” και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ο διαχωρισμός της εταιρείας στα δύο και η πώληση μεριδίου του 50% συν μία μετοχή της «ΔΕΠΑ Εμπορίας» και μειοψηφικού πακέτου της «ΔΕΠΑ Υποδομές». Ο διαγωνισμός για την πρώτη αναμένεται ότι θα προκηρυχθεί τον Νοέμβριο, ενώ θα ακολουθήσει αργότερα και η διαγωνιστική διαδικασία για τη ΔΕΠΑ – Υποδομών, με δεδομένο ότι θα προχωρήσει ομαλά και η σχετική αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ.

  Είναι αξιοσημείωτο ότι για τη «ΔΕΠΑ Εμπορίας» ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ο όμιλος Κοπελούζου, η MYTILINEOS καθώς και οι όμιλοι ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ και Motor Oil. Το “πακέτο” της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα περιλαμβάνει την ΕΠΑ Αττικής, τις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας αερίου με τη ρωσική Gazprom, την τουρκική BOTAS και την αλγερινή Sonatrach, καθώς και τη χονδρεμπορική αγορά.

  Η ανακοίνωση της ΔΕΠΑ

  «Υπεγράφη το μεσημέρι στα γραφεία της ΔΕΠΑ, η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΑΕ (ΔΕΠΑ) και της Attiki Gas Β. V. (θυγατρική της Shell) για την πώληση και μεταβίβαση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΠΑ Αττικής και ΕΔΑ Αττικής.

  Το τίμημα εξαγοράς της ΕΠΑ Αττικής είναι 39 εκατ. ευρώ και της ΕΔΑ Αττικής 111 εκ ευρώ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση λήψεως των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ΔΕΠΑ θα είναι ο μοναδικός μέτοχος στην ΕΠΑ Αττικής και στην ΕΔΑ Αττικής.

  Η συμφωνία πραγματοποιείται στο πλαίσιο αναμόρφωσης της θέσης της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά ενέργειας. Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι της ΔΕΠΑ σε σχέση με τη συναλλαγή ήταν οι Rothschild και Alpha Bank και Νομικοί Σύμβουλοι οι δικηγορικές εταιρίες «Λαμπαδάριος & Συνεργάτες» και «Κουταλίδης». Γνώμη για το δίκαιο και εύλογο της συναλλαγής δόθηκε από την Eurobank».

  Τη Σύμβαση υπέγραψε ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ, κ. Βελισσάριος Δότσης ο οποίος δήλωσε:

  «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη τόσο για τη ΔΕΠΑ όσο και για τον ενεργειακό τομέα της χώρας. Μετά την πώληση του 51% του μετοχικού της κεφαλαίου στην εταιρία ZeniΘ, η ΔΕΠΑ προχωρά στην εξαγορά του 49% της Shell στις εταιρίες ΕΠΑ Αττικής και ΕΔΑ Αττικής έχοντας πλέον τον πλήρη έλεγχο, ενώ παραμένει μοναδικός μέτοχος της ΔΕΔΑ (Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α. Ε.) καθώς και μέτοχος του 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας).
  Η ΔΕΠΑ είναι η εταιρία που άλλαξε τον ενεργειακό χάρτη της χώρας εισάγοντας το φυσικό αέριο και δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές ώστε το φυσικό αέριο να γίνει μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας με τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η σημερινή συμφωνία είναι στρατηγικής σημασίας για τη ΔΕΠΑ και αποτελεί το ορόσημο για τη μετάβαση της στη νέα εποχή. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι με τη σημερινή συμφωνία, και με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η ΔΕΠΑ θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση του ενεργειακού τομέα, προς όφελος της Εταιρίας, των μετόχων, των καταναλωτών και της εθνικής μας οικονομίας
  ».

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk