Το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αναμένεται να ανάψει το ΝΑΤΟ για την πΓΔΜ, όπως αναφέρειτο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στα προσχέδιο, το οποίο αποκαλύπτει το πρακτορείο MIA,η Συμμαχία αποφάσισε «να απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη, μόλις επιτευχθεί μία κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ».
Με αναφορά στις αποφάσεις του 2008 στο Βουκουρέστι για τις προϋποθέσεις ένταξης της ΠΓΔΜ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, «το ΝΑΤΟ καλωσορίζει την ιστορική συμφωνία ανάμεσα σε Σκόπια και Αθήνα για το ονοματολογικό». Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το προσχέδιο, «σύμφωνα με την πολιτικής μας αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Συμμαχία».
Το σκοπιανό πρακτορείο MIA κάνει λόγο δε, για αναφορά στο προσχέδιο της απόφασης της Συμμαχίας το 2008 να απευθυνθεί πρόσκληση στην χώρα, εφ’ όσον εκείνη κατέληγε σε λύση για το ζήτημα του ονόματός της με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ.
«Χαιρετίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για λύση στο ζήτημα του ονόματος. Σε εφαρμογή των αποφάσεών μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση στα Σκόπια να αρχίσει συνομιλίες ένταξης με τη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων εσωτερικών διαδικασιών σχετικά με τη συμφωνία για τη λύση του ζητήματος του ονόματος αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή κατάληψη της ενταξιακής διαδικασίας» αναφέρεται συγκεκριμένα στο προσχέδιο.
Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟσυνιστά στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Βουλγαρία, ενώ χαιρετίζειτις προσπάθειες της κυβέρνησης Ζάεφ και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από κατεπείγουσες μεταρρυθμίσεις.
Η Συμμαχία καταλήγει δε, κάνοντας έμμεση αναφορά στην αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, ζητώντας να παίξει εποικοδομητικό ρόλο και να βοηθήσει στην ταχεία έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.«Καλούμε όλους τους πολιτικές ηγέτες στη χώρα να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σ’ αυτές τις διαδικασίες και στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνία για την επίλυση στο θέμα του ονόματος».