• Αναζήτηση
 • Υδρογονάνθρακες: Το 2019 οι πρώτες γεωτρήσεις σε Πατραϊκό και Κατάκολο

  Στο τέλος του έτους αναμένεται να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση των δικαιωμάτων

  Στο τέλος του έτους αναμένεται να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με τις κοινοπραξίες των Repsol – ΕΛΠΕ για το Ιόνιο και των Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ για τα θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Ιωάννης Μπασιάς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του «Med Petroleum Summit» που διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα από την «ΙΝ – VR Oil & Gas».

  Στα τέλη Μαΐου, τα στελέχη της ΕΔΕΥ ολοκληρώνουν την πρώτη φάση της αξιολόγησης για τα τρία οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη, και η εισήγησή τους θα σταλεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Ιούνιο. Θα ακολουθήσει σειρά διαπραγματεύσεων με τα δύο επενδυτικά σχήματα για τις λεπτομέρειες της σύμβασης, η οποία θα περάσει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πριν αποσταλεί τελικά στη Βουλή για κύρωση. «Βασική μας επιδίωξη είναι οι συμβάσεις να έχουν κυρωθεί έως το τέλος του 2018», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ.
  Όσον αφορά στις υφιστάμενες παραχωρήσεις, ο κ. Μπασιάς εκτιμά ότι οι πρώτες γεωτρήσεις αναμένονται πριν το τέλος του 2019 στον Πατραϊκό κόλπο (από τα ΕΛΠΕ) και στο Κατάκολο (από την Energean). Για τις έρευνες στην ηπειρωτική χώρα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, σημείωσε ότι πλέον πηγαίνουν προς τα ανατολικά, δηλαδή προς Γρεβενά, Κιλκίς, Επανομή κλπ.

  Στα σκαριά νέες έρευνες

  Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ τόνισε ότι σχεδιάζονται και νέες γεωλογικές έρευνες νότια της Κρήτης καθώς και νέος γύρος παραχωρήσεων. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην ασφάλεια των υπεράκτιων ερευνών έχει ήδη ολοκληρωθεί.
  Ωστόσο, σε αυτές τις περιοχές τα θαλάσσια βάθη είναι μεγάλα και η τεχνολογία ακόμη ανώριμη. Όπως εξήγησε ο κ. Μπασιάς, οι μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί, για βάθη νερού μέχρι 1.500 μέτρα μπορούν να συγκρατήσουν το κόστος παραγωγής στα 25 με 27 δολάρια το βαρέλι. Προσπαθούν μάλιστα να το μειώσουν ακόμη περισσότερο ώστε να φτάσει στα 17 δολάρια το βαρέλι. «Η τεχνολογία αναμένεται ότι έχει εξελιχθεί αρκετά. Εντός των επόμενων 3 – 5 χρόνων και έως το 2025 η γεωτρητική βιομηχανία θα είναι σε θέση να διεξάγει γεωτρήσεις σε βάθη μεγαλύτερα των τεσσάρων χιλιομέτρων – τρία χιλιόμετρα νερό και επιπλέον διάτρηση πετρωμάτων – κάτι που σήμερα είναι τεχνικά δύσκολο και κοστοβόρο», σημείωσε.
  Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή η βιομηχανία δεν διαθέτει σκάφη που να μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις σε τόσο μεγάλα βάθη, θα μπορεί όμως σε λίγα χρόνια. Η χρονική συγκυρία, όπως επεσήμανε ο κ. Μπασιάς, είναι σήμερα ιδανική και θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Νότιας Κρήτης (στην οποία υπάρχουν τέτοια βάθη) να δραστηριοποιηθούν με επιτυχία και με χαμηλότερο κόστος. «Για βάθη μεταξύ 3.000-4.000 μέτρων νερού, το επιπλέον κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 5-7 δολάρια ανά βαρέλι, γεγονός που διατηρεί το συνολικό κόστος, για παραγωγή σε μεγάλα βάθη, σε ανεκτά οικονομικά επίπεδα», αναφέρει ο κ. Μπασιάς. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε ο ίδιος, σε τόσο μεγάλα βάθη (3 και 4 χιλιομέτρων), εάν δεν βρεθούν ποσότητες τουλάχιστον 500 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου, είναι δύσκολο να ενδιαφερθεί κάποια πετρελαϊκή εταιρεία.

  Το μέλλον στην έρευνα από την ΕΔΕΥ

  Η ΕΔΕΥ προχωράει ένα βήμα παραπέρα και εξετάζει τις πιθανότητες ύπαρξης υδριτών (μεθάνιο που εγκλωβίζεται σε μόρια πάγου, όπως εξήγησε ο κ. Μπασιάς) σε σεισμικά δεδομένα που ήδη υπάρχουν για περιοχές της χώρας. Η ύπαρξη τους αποτελεί ένδειξη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου.
  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk